piątek, 24 maja 2013

Ciasteczka słonecznikowe z moczonych pestek słonecznika bez jajka, bez mąki, bez tłuszczu

Pestki słonecznika uwielbiam :) jem je garściami :) Często dostaję w do obiadków, jako przekąskę, a także w ciasteczkach takich jak na przykład te albo te. Tym razem mama przygotowała mi ciasteczka z moczonymi pestkami słonecznika :)

Potrzebujemy:

- pestki słonecznika (pół szklanki)
- woda mineralna gazowana (pół szklanki)
- kaszka manna (6 łyżek)
- zarodki pszenne (2 łyżki)

Pestki słonecznika zalewamy wodą zimną (pół szklanki pestek zalewamy całą szklanką wody) i odstawiamy na noc do moczenia. Odcedzamy pestki, tłuczemy je trochę tłuczkiem, dodajemy pół szklanki wody gazowanej, kaszkę manną oraz zarodki. Mieszamy i odstawiamy na 15 min., co jakiś czas mieszamy. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienia :)










smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz