piątek, 17 maja 2013

Wiosenna sałatka z cieciorką


 
Wiosna w pełni :] Można biegać po trawce :] Uganiać się za ptakami :] muchami :] i innymi owadami ;] Aż pyszczek sam się śmieje :] Jest cudownie ciepło i słonecznie :]
Można w końcu zacząć próbować nowe warzywka i owocki :]
W końcu pojawiły się na bazarkach pomidory polskie, które smakują i pachną jak pomidory a nie jak woda albo papier :]
Na jednym z sobotnich porannych spacerów z mamą i tatą kupiliśmy właśnie takie pomidorki. Z kolei w tygodniu, będąc z mamą na popołudniowym spacerze wypatrzyliśmy na straganie młode białe rzodkiewki tzw. daikony. Oczywiście też „upolowaliśmy” ;]
Na bazie tych warzyw, mama wymyśliła obiad – sałatkę z pomidorem, daikonem i cieciorką.

Potrzebujemy:

- cieciorka (garść)
- pomidor (pół)
- rzodkiew biała „daikon” (kawałek)
- olej lniany wielkopolski tłoczony na zimno nie rafinowany (1 łyżka)
- płatki owsiane (1 łyżka)
- szczypta tymianku i czarnuszki

Cieciorkę moczymy przez noc, a później w wodzie bez soli gotujemy 35 min. Odcedzamy i wrzucamy do miseczki. Pomidorka kroimy w kosteczkę i dodajemy do cieciorki. Daikona obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miseczki. Dodajemy też płatki owsiane, zioła oraz olej. Mieszamy i gotowe :] 




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz