piątek, 3 maja 2013

Ciasteczka marchewkowo – imbirowe z pigwą, bez jajka, bez mąki



Kolejna ciasteczkowa wariacja mamy :] i jak zwykle pysznościowa :] Ciasteczka marchewkowe z imbirem i pigwą. Od razu zaznaczę, że tata kilka mi podkradł i też mu bardzo smakowały :]

Potrzebujemy:

- marchew (1 sztuka)
- pigwa (pół)
- imbir mielony (1 łyżeczka)
- serek homogenizowany naturalny bez cukru (2 łyżki)
- kaszka manna (4 łyżki)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka)

Marchew obieramy ze skórki, pigwę tylko myjemy i usuwamy pestki (skórkę zostawiamy). Marchewkę i pigwę trzemy na tarce (drobne oczka). Dodajemy resztę składników, mieszamy, i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 15 min. Wilgotną maczaną w zimnej wodzie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i mokrymi rękoma formujemy placuszki/ciasteczka, które kładziemy na suchej rozgrzanej patelni. Suszymy z obu stron do zarumienienia. 

efekt:











smacznego na spacerkach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz