niedziela, 9 października 2016

JESIENNA SAŁATKA

Uwielbiam sałatki, które Rodzice przygotowują mi na obiad.

Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na "sałatkowe obiady", np.:

TUTAJ znajdziecie przepis na sałatkę warzywną 

TU jest przepis na sałatkę z bobem i makaronem kukurydzianym 

TUTAJ znajdziecie przepis na sałatkę z kaszą pęczak

TU jest sałatka z batatem i soją 

TUTAJ znajdziecie przepis na sałatkę jarzynową z majonezem z nerkowców 

TU jest przepis na sałatkę z cieciorką i tofu 

TUTAJ jest przepis na sałatkę z ryżem i kotletami sojowymi

TU pisaliśmy o sałatce z bobem, batatem i papryką 

TUTAJ pisaliśmy o sałatce z kaszą gryczaną 

TU jest przepis na sałatkę z cieciorką i ziemniakami 

TU znajdziecie przepis na sałatkę z kaszą gryczaną i cieciorką 

TU jest  przepis na sałatkę z fasolką Mamut 

TU jest przepis na sałatkę z ziemniakami i kukurydzą 

TUTAJ znajdziecie przepis na sałatkę z ziemniakami i brukselką 

TU jest sałatka z makaronem i topinamburem 

TUTAJ mamy przepis na sałatkę z tofu i mango 

TU mamy przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą 

TUTAJ mamy przepis na sałatkę z kaszy gryczanej i awokado 

Jakiś czas temu, Tata wrócił do domu z dynią Muscat, która zainspirowała Rodziców do wymyślenia nowego pomysłu na sałatkowy obiad :)
Dynia jest kulinarnym symbolem jesieni, stąd też nazwa sałatki - JESIENNA SAŁATKA.


Do jej przygotowania potrzeba (ilości podanych składników w moim przypadku = obiad na kilka dni):

- kawałek dyni Muscat (obrać ze skóry, pokroić w słupki)

- nóżka brokuła (obrać z twardej skórki, pokroić w słupki)

- ćwierć papryki zielonej (wypestkować, pokroić w słupki)

- ćwierć papryki czerwonej (wypestkować, pokroić w słupki)

- ćwierć papryki żółtej (wypestkować, pokroić w słupki)

- 8 łyżek mrożonego groszku zielonego (ugotować [5 min], odcedzić)

- 1 kolba kukurydzy (ziarna odkroić nożem od kolby, ugotować [10 min], odcedzić)

- 1 łyżeczka organicznego octu jabłkowego

- 3 łyżeczki organicznej oliwy z oliwek extra virgin

Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Przechowujemy w zamykanym pojemniku w lodówce.





Porcję sałatki podajemy z porcją świeżo ugotowanego makaronu żytniego razowego i garścią świeżych listków bazylii (posiekanych).







 SMACZNEGO 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz