Za oknem jesień i to ta w najbrzydszym wydaniu, niestety :(
Za oknem zimno, mokro, szaro, nieprzyjemnie ... W taką pogodę nie ma nic lepszego od ciepłej, gęstej zupki na obiad :)
Zupy bardzo lubię i jem je często, zwłaszcza w okresie jesieni i zimy, kiedy brzusio domaga się czegoś ciepłego na rozgrzanie.
Całkiem niedawno, Rodzice zaserwowali mi na obiad pyszną zupę krem z pietruszki i gruszki z dodatkiem kukurydzy i ciecierzycy :)
Do jej przygotowania, potrzeba (ilość podanych składników w moim przypadku = obiad na kilka dni):
- 3 korzenie pietruszki (obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)
- 1 dojrzała gruszka (obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w mniejsze kawałki)
- plaster imbiru (obieramy ze skórki, drobno siekamy)
- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)
- 1 ziemniak (obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)
- szczypta organicznej kolendry mielonej
- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 10-15 min).
Kiedy zupka przestygnie, blendujemy ją .
- uprzednio ugotowane ziarna z 1 kolby kukurydzy (ziarna odkrajamy nożem od kolby, wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, gotujemy 10 minut pod przykryciem, odcedzamy)
- 1 szklankę uprzednio ugotowanej organicznej ciecierzycy (cieciorkę moczymy w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 60 minut, odcedzamy)
Wszystko dokładnie mieszamy i zupa gotowa :)
Zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę w kolejne dni jadłem z różnymi dodatkami, np:
1) z 1 łyżeczką organicznego oleju kokosowego
2) z 1 łyżką organicznych pestek słonecznika (zmielonych w młynku)
3) z 1 łyżeczką organicznego sezamu nieoczyszczonego (ziarenka zmielone w młynku)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz