Brzmi dziwnie? Gulasz wegański? A kostki z kaszy kukurydzianej?
Może i brzmi dziwnie, ale smakowo jest pysznie :)
Najpierw przygotowujemy kostki z kaszy kukurydzianej z dodatkiem tofu.
Pół szklanki kaszy kukurydzianej wrzucamy na 1 szklankę gotującej się wody z dodatkiem:
- 1 łyżeczki suszonego majeranku organicznego
- pół łyżeczki suszonego cząbru organicznego
- pół łyżeczki mielonej kurkumy organicznej
- szczypty mielonego cynamonu organicznego
Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia i dodajemy do niej:
- 1/4 kostki tofu naturalnego SOLIDA FOOD (pokruszonego na małe kawałeczki)
- 1 łyżeczkę organicznej oliwy z oliwek extra virgin
Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy na talerz przelany zimną wodą. Po przelaniu na talerz, kaszę rozsmarowujemy łyżką, aby otrzymać równomierny placek. Odstawiamy do wystygnięcia, a potem przechowujemy w lodówce.
Krojąc porcję zastygniętej kaszy w kostki otrzymujemy kostki z kaszy kukurydzianej do gulaszu :)
I przechodzimy do przygotowania gulaszu wegańskiego.
Potrzebujemy:
- organiczne pomidory w puszce bez skórki (pisaliśmy o nich TU, rozgniatamy je widelcem)
- 4 łyżki wody
- ząbek czosnku (rozgnieść, obrać ze skórki, drobno posiekać)
- 1 marchewkę (zetrzeć na drobnych oczkach)
- paprykę czerwoną (wymyć, wypestkować, pokroić w drobne kawałki)
- paprykę żółtą (wymyć, wypestkować, pokroić w drobne kawałki)
- szczyptę organicznego cynamonu mielonego
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- 1 łyżeczkę organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczkę organicznej bazylii suszonej
- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego
- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
Po wystudzeniu gulasz przechowujemy w lodówce [zdjęcia samego gulaszu brak - Mama dała ciała i zapomniała zrobić fotkę].
Do porcji kostek z kaszy dodajemy 1 łyżeczkę organicznej oliwy z oliwek oraz porcję podgrzanego na małym ogniu gulaszu i obiad mamy gotowy :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz