niedziela, 30 października 2016

Gulasz wegański z kostkami z kaszy kukurydzianej

Brzmi dziwnie? Gulasz wegański? A kostki z kaszy kukurydzianej? 
Może i brzmi dziwnie, ale smakowo jest pysznie :)


Najpierw przygotowujemy kostki z kaszy kukurydzianej z dodatkiem tofu

Pół szklanki kaszy kukurydzianej wrzucamy na 1 szklankę gotującej się wody z dodatkiem:

- 1 łyżeczki suszonego majeranku organicznego
- pół łyżeczki suszonego cząbru organicznego
- pół łyżeczki mielonej kurkumy organicznej
- szczypty mielonego cynamonu organicznego 

Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia i dodajemy do niej:

- 1/4 kostki tofu naturalnego SOLIDA FOOD (pokruszonego na małe kawałeczki)

- 1 łyżeczkę organicznej oliwy z oliwek extra virgin 

Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy na talerz przelany zimną wodą. Po przelaniu na talerz, kaszę rozsmarowujemy łyżką, aby otrzymać równomierny placek. Odstawiamy do wystygnięcia, a potem przechowujemy w lodówce. 






Krojąc porcję zastygniętej kaszy w kostki otrzymujemy kostki z kaszy kukurydzianej do gulaszu :)







I przechodzimy do przygotowania gulaszu wegańskiego


Potrzebujemy:


- organiczne pomidory w puszce bez skórki (pisaliśmy o nich TU, rozgniatamy je widelcem)

- 4 łyżki wody

- ząbek czosnku (rozgnieść, obrać ze skórki, drobno posiekać)

- 1 marchewkę (zetrzeć na drobnych oczkach)

- paprykę czerwoną (wymyć, wypestkować, pokroić w drobne kawałki)

- paprykę żółtą (wymyć, wypestkować, pokroić w drobne kawałki)

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- 1 łyżeczkę organicznego majeranku suszonego

- 1 łyżeczkę organicznej bazylii suszonej

- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego

- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego 



Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut. 
Po wystudzeniu gulasz przechowujemy w lodówce [zdjęcia samego gulaszu brak - Mama dała ciała i zapomniała zrobić fotkę]. 




Do porcji kostek z kaszy dodajemy 1 łyżeczkę organicznej oliwy z oliwek oraz porcję podgrzanego na małym ogniu gulaszu i obiad mamy gotowy :) 








SMACZNEGO 



Inny nasz przepis na kostki z kaszy kukurydzianej, tym razem z soczewicą, znajdziecie TU

Inne nasze przepisy na wegański gulasz:

- gulasz z batatami (TUTAJ znajdziecie przepis)

- gulasz z komosą ryżową (przepis znajdziecie TU)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz