niedziela, 28 lutego 2016

Buritto w sałacie

Nasz pomysł na zdrowe, nieco inne buritto :) Zamiast tortilli wykorzystaliśmy liście sałaty :)

Do przygotowania buritto w sałacie potrzebujemy następujących głównych składników:

1. Fasolę czarną bio. Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy do miękkości ok. 75 min. z dodatkiem bio suszonego tymianku i bio kminku w ziarnach (po pół łyżeczki), oraz z 2 bio listkami laurowymi. Ugotowaną fasolę odcedzamy i odstawiamy na razie na bok. Będziemy potrzebować ok. 6 łyżek ugotowanej fasoli.

2. Ryż brązowy (naturalny) - my wykorzystaliśmy ryż w woreczkach, który gotowaliśmy przez 35 min., odcedziliśmy, wysypaliśmy z woreczka i połączyliśmy z 1 łyżeczką bio oleju kokosowego. Ugotowany ryż odstawiamy na razie na bok. Będziemy potrzebowali ok. 3 łyżek ugotowanego ryżu.

3. Sos pomidorowo - paprykowy z kurkumą. Do jego przygotowania, potrzebujemy:

- pomidory bez skórki bio w puszce (pół puszki)
















- ćwierć papryki zielonej, ćwierć papryki czerwonej i ćwierć papryki żółtej (wypestkowane, pokrojone w małe kawałeczki)


- bio kukurydza w puszce













oraz,

- szczyptę suszonej bio bazylii
- szczyptę suszonego bio tymianku
- szczyptę mielonego bio cynamonu
- pół łyżeczki mielonej bio kurkumy

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

Do gotowego sosu, dodajemy uprzednio ugotowaną:

- fasolę (6 łyżek), oraz
- ryż (3 łyżki)

Mieszamy i w ten sposób otrzymujemy farsz do buritto, który wystarczy na kilka dni. Kiedy farsz wystygnie, przechowujemy go w lodówce.





Oprócz farszu, codziennie będziemy jeszcze potrzebować świeżych składników, tzn.

- liścia sałaty lodowej, który zastąpi nam tortillę

- kilka plasterków bio ogórka zielonego (plasterki pokrojone w słupki)


 - garść kiełków brokuła


 - oraz garść świeżych listków kolendry (posiekane)

SKŁADANIE BURITTO 

1. Na środku liścia sałata układamy pokrojone w słupki plasterki ogórka


2. następnie nakładamy porcję farszu


3. kolejna warstwa to kiełki


4. i ostatnia warstwa to kolendra


5. liść sałaty wraz z zawartością zwijamy w rulon




6. zrolowany liść kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek)


7. buritto w sałacie przekładamy do miski włochatego dziecka :)




8. i podajemy czworonożnemu głodomorkowi :)








SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz