Postanowił przyrządzić sałatkę warzywną z majonezem z nerkowców :) Wyszło pysznie :)
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
1. WARZYW
2. MAJONEZU Z ORZECHÓW NERKOWCA
1. Najpierw zajmiemy się warzywami. Potrzebujemy:
- 1 batat
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 burak
- 1/4 główki selera korzeniowego
- 1 bio ogórek kiszony
Bio ogórki kiszone kupiliśmy w Lidlu (cena: 6,99 zł) |
Warzywa (oprócz ogórków) dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka też kroimy na mniejsze kawałeczki.
2. Majonez z orzechów nerkowca. Potrzebujemy (z podanych ilości składników Tata zrobił porcję majonezu dla siebie i dla mnie):
- 200 g orzechów nerkowca (najlepiej bio orzechy)
- 10 łyżek bio oliwy z oliwek extra virgin
- 5 łyżek wody mineralnej niegazowanej
- 5 łyżek bio octu jabłkowego
Orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą przegotowaną lub mineralną lub źródlaną i odstawiamy w zamkniętym słoiku na noc do namoczenia. Następnie odcedzamy orzechy, dodajemy do nich resztę składników i bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę :) W ten sposób otrzymujemy majonez z nerkowców :)
Pokrojone warzywa łączymy z porcją majonezu, dokładnie mieszamy i sałatka gotowa :)
Czas na próbę smaku :) |
Sałatkę przechowujemy w lodówce. Na ok. pół godziny przed podaniem, porcję sałatki wyjmujemy z lodówki, aby ogrzała się w temperaturze pokojowej.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz