Uwielbiam bataty :)
W zeszłym tygodniu rodzice sprawili mi pyszną niespodziankę
:) Przygotowali dla mnie na obiad pyyyyyyyyyyszny gulasz z batatem w roli
głównej :) Co więcej, do gulaszu dodali coś za czym przepadam tak samo jak za
batatami, czyli groszek zielony.
Aby przygotować gulasz z batatami, najpierw potrzebujemy:
- 1 marchew (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce [grube
oczka])
- 2 małe bataty (obrać ze skórki i pokroić w kostkę)
- 1 szklanka groszku zielonego mrożonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą
(wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy:
- 2 łyżki amarantusa bio
Całość gotujemy 15 minut pod przykryciem, po czym dodajemy:
- pomidory bez soli TOMATERA PRIMO GUSTO
i gotujemy wszystko jeszcze ok. 5 min.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy:
- garść posiekanej natki pietruszki i
- 1 woreczek świeżo ugotowanego ryżu brązowego
Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
to świeżo ugotowany gulasz, do którego Mama przed chwilą dodała natkę pietruszki |
a to gulasz z dodanym przed chwilką ryżem |
Po wystudzeniu gulasz przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję gulaszu podgrzewamy i podajemy z
olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno (1 łyżeczka) oraz połówką awokado
(obrać ze skórki, usunąć pestkę, rozgnieść miąższ awokado widelcem).
a to moja miseczka z porcją gulaszu z batatami z dodatkiem oleju z pestek dyni i surowym awokado |
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz