piątek, 21 listopada 2014

Gulasz z batatami

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to nieco zdrowsze odpowiedniki zwykłych białych ziemniaków. O batatach pisaliśmy już tutaj i tu. 
Uwielbiam bataty :)
W zeszłym tygodniu rodzice sprawili mi pyszną niespodziankę :) Przygotowali dla mnie na obiad pyyyyyyyyyyszny gulasz z batatem w roli głównej :) Co więcej, do gulaszu dodali coś za czym przepadam tak samo jak za batatami, czyli groszek zielony.

Aby przygotować gulasz z batatami, najpierw potrzebujemy:

- 1 marchew (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce [grube oczka])
- 2 małe bataty (obrać ze skórki i pokroić w kostkę)
- 1 szklanka groszku zielonego mrożonego

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy:

- 2 łyżki amarantusa bio

Całość gotujemy 15 minut pod przykryciem, po czym dodajemy:

- pomidory bez soli TOMATERA PRIMO GUSTO

i gotujemy wszystko jeszcze ok. 5 min.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy:

- garść posiekanej natki pietruszki i
- 1 woreczek świeżo ugotowanego ryżu brązowego

Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

to świeżo ugotowany gulasz, do którego Mama przed chwilą dodała natkę pietruszki

a to gulasz z dodanym przed chwilką ryżem



Po wystudzeniu gulasz przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję gulaszu podgrzewamy i podajemy z olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno (1 łyżeczka) oraz połówką awokado (obrać ze skórki, usunąć pestkę, rozgnieść miąższ awokado widelcem). 


a to moja miseczka z porcją gulaszu z batatami z dodatkiem oleju z pestek dyni i surowym awokado




SMACZNEGO :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz