sobota, 15 listopada 2014

Urodzinowe ciasteczka kokosowe z tofu

W zeszłym tygodniu obchodziłem swoje trzecie urodziny :) W związku z tym rodzice przygotowali dla mnie pyszny ciasteczkowy prezent :) Ciastka kokosowe z tofu :) Zajadałem się nimi cały tydzień :) 


Aby przygotować kokosowe ciastka z tofu, potrzebujemy:

- 1 orzech kokosa (rozłupujemy, obieramy i kroimy w kostkę tak jak TUTAJ)
- 1 kostka tofu naturalnego SOLIDA FOOD
- mąka kukurydziana (5 łyżek)
- 2 łyżki oleju nierafinowanego (np. rzepakowego)

Pokrojonego w kostkę kokosa i tofu dokładnie razem blendujemy. Do zblendowanej masy dodajemy mąkę kukurydzianą i olej, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Porcje ciasta nabieramy łyżką, rękoma formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni, górna i dolna grzałka plus termoobieg). Pieczemy 35 minut.

Wystudzone ciasteczka przechowujemy w papierowej torebce.


ciasteczka przed pieczeniem 



a to upieczone ciastka 












tu ciacho z trzema urodzinowymi świeczkami ;]



ciastko z zapalonymi świeczkami, które próbowałem zdmuchnąć ;]





a to przekrój ciastka 





SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz