W zeszłym tygodniu obchodziłem swoje trzecie urodziny :) W związku z tym rodzice przygotowali dla mnie pyszny ciasteczkowy prezent :) Ciastka kokosowe z tofu :) Zajadałem się nimi cały tydzień :)
Aby przygotować kokosowe ciastka z tofu, potrzebujemy:
- 1 orzech kokosa (rozłupujemy, obieramy i kroimy w kostkę tak jak TUTAJ)
- 1 kostka tofu naturalnego SOLIDA FOOD
- mąka kukurydziana (5 łyżek)
- 2 łyżki oleju nierafinowanego (np. rzepakowego)
Pokrojonego w kostkę kokosa i tofu dokładnie razem blendujemy. Do zblendowanej masy dodajemy mąkę kukurydzianą i olej, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Porcje ciasta nabieramy łyżką, rękoma formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni, górna i dolna grzałka plus termoobieg). Pieczemy 35 minut.
Wystudzone ciasteczka przechowujemy w papierowej torebce.
ciasteczka przed pieczeniem |
a to upieczone ciastka |
tu ciacho z trzema urodzinowymi świeczkami ;] |
ciastko z zapalonymi świeczkami, które próbowałem zdmuchnąć ;] |
a to przekrój ciastka |
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz