sobota, 15 listopada 2014

Zupa szpinakowa z brukselką i amarantusem

W zeszły weekend razem z Tatą zajadaliśmy się zupą szpinakową.

Mama w piątkowy ranek wybrała się na pobliski ryneczek warzywny i wróciła z całą torbą świeżego szpinaku, który trzeba było jakoś wykorzystać. I tak pojawił się w głowach rodziców pomysł na zupę ze świeżego szpinaku. '

Potrzebujemy:

- 3 małe ziemniaki (myjemy, kroimy w drobną kostkę)
- 1 marchewka (obieramy i trzemy na tarce [grube oczka])
- 1 korzeń pietruszki (obieramy i trzemy na tarce [grube oczka])
- 1 ząbek czosnku (obieramy i trzemy na tarce [grube oczka])
- 5 brukselek (myjemy i drobno siekamy)
- 5 pęczków świeżego szpinaku (dokładnie płuczemy i rwiemy na drobne kawałki)

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (ok. 0,5 litra), zagotowujemy i dodajemy

- 3 łyżki amarantusa

Całość gotujemy 15 minut pod przykryciem.

Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy

- garść świeżej natki pietruszki drobno posiekanej

Zupę pozostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem (w ten sposób wszystkie składniki dojdą).

to świeżo ugotowana zupa szpinakowa 




Po wystygnięciu zupę można zblendować.





Zupę przechowujemy w lodówce.

Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy i podajemy z różnymi dodatkami, np.

- kawałkiem tofu naturalnego SOLIDA FOOD (rozgniecionego widelcem) i siemieniem lnianym (1 łyżeczka siemienia zmielonego w młynku)





- kawałkiem tofu naturalnego SOLIDA FOOD (rozgniecionego widelcem) i fistaszkami (garść obranych fistaszków zmielonych w młynku)






- kawałkiem tofu naturalnego SOLIDA FOOD (rozgniecionego widelcem) i  spiruliną w proszku (1 łyżeczka)







SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz