Siemię lniane często określa się mianem „super food”. I nie
bez powodu.
CO ZAWIERA
Swoją renomę, siemię lniane zawdzięcza przede wszystkim
trzem następującym składnikom:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które
przede wszystkim wspomagają pracę serca
- lignany – silne antyutleniacze (fitoestrogeny), które
przede wszystkim działają antynowotworowo, przeciwzapalnie i chronią układ sercowo-naczyniowy,
- błonnik – siemię zawiera zarówno formę rozpuszczalną jak i
nierozpuszczalną błonnika, błonnik przede wszystkim reguluje trawienie i poziom
cukru we krwi
Oprócz błonnika, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3 i
lignan, w siemieniu znajdziemy kwasy tłuszczowe omega 6, łatwo przyswajalne
białko (co jest szczególnie ważne dla wegańskich czworonogów) , oraz bogactwo
witamin i składników mineralnych, między innymi, witamina B1 (która przede
wszystkim usprawnia pracę układu nerwowego i mięśniowego, a także serca), E
(antyutleniacz, który wspomaga pracę mięśni, podnosi odporność organizmu), niacyna
(witamina B3, która przede wszystkim usprawnia pracę układu nerwowego i
zapewnia zdrową skórę) ,kwas foliowy (witamina B9 działająca przede wszystkim
na układ nerwowy), mangan, magnez, potas, wapń, żelazo, selen, cynk.
WŁAŚCIWOŚCI
Siemię lniane:
- ma właściwości antynowotworowe; kwas ALA (alfa-linolenowy
z grupy kwasów omega 3), lignany oraz silne przeciwutleniacze obecne w
siemieniu wykazują silne właściwości antynowotworowe
- chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi; dzięki
obecności kwasów omega 3, które mają działanie przeciwzapalne, a także
obecności lignan, siemię chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego
- obniża ciśnienie krwi
- obniża poziom złego cholesterolu (za co odpowiedzialny jest
między innymi błonnik rozpuszczalny w wodzie obecny w siemieniu)
- reguluje poziom cukru we krwi (za co odpowiedzialne są
przede wszystkim lignany oraz błonnik rozpuszczalny w wodzie)
- ma działanie przeciwzapalne (za co odpowiadają przede
wszystkim lignany i kwas ALA), łagodzi stany zapalne (na przykład w przypadku
zapalenia stawów)
- jest naturalnym środkiem przeczyszczającym, zapobiega
zatwardzeniu i rozwolnieniu, wspomaga trawienie (dzięki wysokiej zawartości
dwóch form błonnika)
- zapewnia zdrową sierść i skórę (dzięki obecności kwasów
tłuszczowych omega 3 i 6)
- podnosi odporność organizmu (za co odpowiada kwas ALA)
- wspomaga regenerację wątroby (za co odpowiedzialny jest
błonnik obecny w siemieniu, który wspomaga oczyszczanie wątroby)
- wzmacnia kości, wspomaga mięśnie (za co odpowiadają białko
i aminokwasy obecne w siemieniu)
JAK PODAWAĆ
Istnieje wiele sprzecznych opinii (mielone, całe w ziarnach,
moczone, nie moczone). Nawet naukowcy nie rozstrzygnęli jeszcze jednoznacznie
tej kwestii.
Generalnie, większość badań sugeruje, że najlepszą formą
przyjmowania siemienia lnianego jest postać mielona, która jest lepiej
przyswajalna przez organizm.
Ziarenka siemienia w całości (nie mielone) przechodzą przez
układ trawienny i zostają wydalone nie strawione, przez co, organizm nie
korzysta z dobroczynnych składników obecnych w siemieniu lnianym.
Siemię najlepiej mielić (na przykład w zwykłym młynku do
kawy) tuż przed podaniem, ponieważ jego składniki ulegają szybkiej degeneracji.
Można dodawać go do jedzenia.
Na bazie mielonego siemienia można też przygotować a’la
kisiel (lub a’la owsiankę) – porcję świeżo zmielonego siemienia zalewamy gorącą
przegotowaną wodą (wody tyle aby przykryła zmielone nasiona) i odstawiamy na
ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowany kisiel/owsiankę można
dodawać do jedzenia, do zblendowanych owoców i warzyw lub świeżo wyciśniętych
soków.
Siemię lniane mielone nie powinno moczyć się w zimnej wodzie
(następuję wtedy cyjanogeneza – z glikozydów powstaje toksyczny cyjanowodór).
Całe, nie zmielone ziarenka można moczyć w zimnej wodzie
(uzyskuje się wtedy dobroczynny śluz, który osłania przewód pokarmowy) - w nienaruszonych
(nie zmielonych) nasionach siemienia nie zachodzi cyjanogeneza.
RODZAJE
Na rynku, dostępne są
dwa główne rodzaje siemienia lnianego:
- najpopularniejsze – brązowe
- mniej popularne i nieco droższe – złote
Skład i właściwości obu rodzajów są bardzo zbliżone.
PRZECHOWYWANIE
Zaleca się przechowywać siemię lniane (zarówno mielone jak i
w całych ziarnach) w lodówce.
DAWKOWANIE
Ja (a ważę ok. 6 kilogramów) codziennie dostaję 1 łyżkę
siemienia lnianego.
Teraz zajadam się takim siemieniem - jest to siemię złote, rodzice kupują go w drogerii Rossmann. Kosztuje około 8 złotych za pół kilogramową paczkę |
Źródła:
Ile siemienia mogę podać w przypadku 35kg psiaka?:)
OdpowiedzUsuń2 łyżki na dzień
OdpowiedzUsuńponiżej źródła, w których można poczytać więcej na temat dawkowania:
http://www.theholistichorse.com/shop/animal-products/flax-seed-ground/
http://www.yourolddog.com/13955/flaxseed-for-dogs-and-how-to-use-it-correctly/