W zeszły weekend razem z Tatą zajadaliśmy się zapiekanymi ziemniakami w towarzystwie marchewki i cieciorki z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty :) Obiad wyszedł nam pysznościowy :) Nawet dziadkowi, który wpadł do nas w niedzielę z wizytą, smakował nasz wegański obiadek :)
Proporcji składników w przepisie dokładnych nie podajemy, ponieważ wszystko robiliśmy na wspólnych blaszkach razem dla mnie i dla Taty.
Najpierw zajmujemy się pieczonymi ziemniakami z marchewką i cieciorką.
Co potrzebujemy (ilości wg. uznania):
- cieciorka - moczymy ją w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości 40 minut, po czym odcedzamy i odstawiamy na bok)
- ziemniaki - myjemy dokładnie i kroimy w kostkę (skórki nie obieramy)
- marchew - obieramy ze skórki i kroimy w półplastry
- suszone zioła - rozmaryn, tymianek
- świeży koperek posiekany
- olej rzepakowy
Co robimy:
1. Pokrojone ziemniaki mieszamy w misce z olejem rzepakowym, marchewką, suszonymi ziołami i świeżym koperkiem i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
|
2. Ugotowaną, odcedzoną cieciorkę mieszamy z olejem rzepakowym i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
to nasza blaszka z cieciorką, która zaraz wyląduje w piekarniku |
3. Obie blaszki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg + górna i dolna grzałka). Blaszkę z cieciorką wyjmujemy po 30 minutach pieczenia, a blaszkę z ziemniakami - po 40 minutach pieczenia.
to blaszka z upieczonymi ziemniakami i marchewką (zdjęcia upieczonej cieciorki nie mamy, bo rodzice zapomnieli zrobić) |
Kiedy ziemniaki, marchew i cieciorka, pieką się w piekarniku, zajmujemy się surówką.
Co potrzebujemy (ilości wg uznania):
- marchew
- kapusta kiszona DOMINIK
- kolendra cała
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- jabłko
Co robimy:
Marchew obieramy ze skórki i trzemy na tarce (grube oczka).
Kapustę kiszoną siekamy drobno.
Kolendrę mielimy w młynku.
Jabłko myjemy, kroimy na 4 ćwiartki (usuwamy pestki) i trzemy na tarce (grube oczka).
Tak przygotowane składniki wrzucamy do miseczki, dodajemy olej, mieszamy i gotowe.
No i ostatni etap - JEDZENIE :)
Do miseczki wkładamy porcje surówki, porcję pieczonej cieciorki i porcję pieczonych ziemniaków z marchewką, mieszamy i możemy jeść :)
to moja miseczki z całym obiadkiem, czyli ziemniakami, marchewką, cieciorką i surówką :) |
Surówkę, wystudzone ziemniaki z marchewką i cieciorkę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem w kolejny dzień podgrzewamy porcję ziemniaków z marchewką i cieciorką w piekarniku i podajemy z porcją surówki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz