sobota, 1 listopada 2014

Samce w kuchni czyli Tata gotuje dla mnie :) Zapiekane ziemniaki z cieciorką i marchewką w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty

W zeszły weekend razem z Tatą zajadaliśmy się zapiekanymi ziemniakami w towarzystwie marchewki i cieciorki z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty :) Obiad wyszedł nam pysznościowy :) Nawet dziadkowi, który wpadł do nas w niedzielę z wizytą,  smakował nasz wegański obiadek :) 

Proporcji składników w przepisie dokładnych nie podajemy, ponieważ wszystko robiliśmy na wspólnych blaszkach razem dla mnie i dla Taty.

Najpierw zajmujemy się pieczonymi ziemniakami z marchewką i cieciorką. 

Co potrzebujemy (ilości wg. uznania):

- cieciorka - moczymy ją w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości 40 minut, po czym odcedzamy i odstawiamy na bok)

- ziemniaki - myjemy dokładnie i kroimy w kostkę (skórki nie obieramy)

- marchew - obieramy ze skórki i kroimy w półplastry

- suszone zioła - rozmaryn, tymianek

- świeży koperek posiekany 

- olej rzepakowy

Co robimy:

1. Pokrojone ziemniaki mieszamy w misce z olejem rzepakowym, marchewką, suszonymi ziołami i świeżym koperkiem i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

to nasza blaszka z przygotowanymi do pieczenia ziemniakami i marchewką z dodatkiem suszonych ziół i świeżego koperku



2. Ugotowaną, odcedzoną cieciorkę mieszamy z olejem rzepakowym i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

to nasza blaszka z cieciorką, która zaraz wyląduje w piekarniku


3. Obie blaszki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg + górna i dolna grzałka). Blaszkę z cieciorką wyjmujemy po 30 minutach pieczenia, a blaszkę z ziemniakami - po 40 minutach pieczenia.


to blaszka z upieczonymi ziemniakami i marchewką (zdjęcia upieczonej cieciorki nie mamy, bo rodzice zapomnieli zrobić)




Kiedy ziemniaki, marchew i cieciorka, pieką się w piekarniku, zajmujemy się surówką. 

Co potrzebujemy (ilości wg uznania):

- marchew
- kapusta kiszona DOMINIK
- kolendra cała
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- jabłko

Co robimy:

Marchew obieramy ze skórki i trzemy na tarce (grube oczka).
Kapustę kiszoną siekamy drobno.
Kolendrę mielimy w młynku.
Jabłko myjemy, kroimy na 4 ćwiartki  (usuwamy pestki) i trzemy na tarce (grube oczka).

Tak przygotowane składniki wrzucamy do miseczki, dodajemy olej, mieszamy i gotowe.





No i ostatni etap - JEDZENIE :)

Do miseczki wkładamy porcje surówki, porcję pieczonej cieciorki i porcję pieczonych ziemniaków z marchewką, mieszamy i możemy jeść :)


to moja miseczki z całym obiadkiem, czyli ziemniakami, marchewką, cieciorką i surówką :) 



Surówkę, wystudzone ziemniaki z marchewką i cieciorkę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem w kolejny dzień podgrzewamy porcję ziemniaków z marchewką i cieciorką w piekarniku i podajemy z porcją surówki.


SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz