sobota, 9 sierpnia 2014

Batat z nietypową śmietaną

Pyszny i zdrowy obiadek czyli słodki ziemniak w śmietanie :)
Śmietana nietypowa bo z pestek słonecznika :) nie dość że pyszna, to jeszcze zdrowa :)
O pestkach słonecznika w diecie czwronogów pisaliśmy TUTAJ, a o batatach wspominaliśmy trochę TUTAJ i TU.

Bataty przez wzgląd na zdrowotne właściwości określa się mianem "super food".
Słodkie ziemniaki to przede wszystkim źródło silnego antyoksydantu (beta karotenu), który wspomaga odporność organizmu, chroni przed nowotworami i opóźnia proces starzenia. Bataty to także źródło witaminy A, C, B6. To także bogate źródło składników mineralnych takich jak mangan, miedź, żelazo, fosfor, magnez, wapń, który wzmacnia nasze zęby i kości, oraz potas, który reguluje poziom płynów w organiźmie, a także pracę mięśni i nerwów. Słodkie ziemniaki zawierają też błonnik, który wspomaga proces trawienia i reguluje stolce (bataty jak i ziemniaki białe to naturalny środek utwardzający kupy ;] w więc jeśli cierpimy na biegunkę, wystarczy zjeść ziemniaka - słodkiego lub białego).
Wśród wszystkich warzyw skrobiowych, bataty mają największą zawartość aminokwasów, które dbają o zdrowie naszych mięśni.
Bataty to źródło zdrowych węglowodanów. W porównaniu z białymi ziemniakami, bataty mają niższy indeks glikemiczny, większą zawartość błonnika; mają też nieco większe stężenie składników mineralnych i witamin, nie zawierają solaniny (toksyczny glikozyd, który występuje w surowych i zielonych, niedojrzałych ziemniakach białych).
Więcej informacji na temat słodkich ziemniaków w diecie czworonoga można przeczytać TUTAJTUTAJTUTAJ i TU.

Wracamy do mojego pysznościowego obiadku :)

Potrzebujemy:

- pół szklanki łuskanych pestek słonecznika
- 1 nieduży batat
- szczypta suszonego rozmarynu

Pestki słonecznika zalewamy zimną, przegotowaną wodą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin, po czym odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (pół szklanki wody mineralnej niegazowanej), dodajemy rozmaryn i dokładnie blendujemy ------- tym sposobem otrzymujemy zdrową śmietanę słonecznikową z dodatkiem rozmarynu :)
Batata myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy do miękkości (ok. 30 min.), odcedzamy, czekamy aż przestygnie, obieramy ze skórki.
Obranego batata rozgniatamy widelcem w miseczce, polewamy śmietaną słonecznikową, mieszamy i gotowe :)






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz