sobota, 2 sierpnia 2014

Puree z kukurydzy na 3 sposoby

Sezon na świeże kolby kukurydzy trwa, więc zajadamy się kukurydzą całą rodzinką :) Tata gotowaną, ja surową i gotowaną, a Mama oczywiście tylko surową, bo to surojadka ;] 

Teraz w sezonie w naszej  lodówce zawsze znajdzie się porcja świeżych surowych kolb kukurydzy ;] Więc kiedy rodzicom brakuje pomysłu na coś na obiad, zawsze jest opcja rezerwowa, czyli obiad z kukurydzą w roli głównej :) 

W zeszłym tygodniu w mojej miseczce przez kilka dni pojawiało się pyszne puree z kukurydzą - bazowym składnikiem. 

1. PUREE KUKURYDZIANO-CIECIORKOWE 

Potrzebujemy:
- kilka łyżek ugotowanej cieciorki (cieciorkę wcześniej moczymy przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości ok. 60 min, odcedzamy)
- 1 kolba kukurydzy (wymyć, nożem odkroić ziarna od kolby; ziarna wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 10 min., odcedzamy)
- 1 łyżka oleju arachidowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka sezamu (zmielić w młynku)
- pół marchewki (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce)

Ugotowana cieciorkę i kukurydzę blendujemy; do tak otrzymanego puree dodajemy olej, zmielony sezam i startą marchew, mieszamy i gotowe :) 





2. PUREE KUKURYDZIANO - BANANOWE 

Potrzebujemy:

- 1 kolba kukurydzy (wymyć, nożem odkroić ziarna od kolby; ziarna wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 10 min., odcedzamy)
- pół banana bez skórki oczywiście ;] 
- 1 łyżeczka oleju arachidowego 
- szczypta mielonego cynamonu 

Ugotowaną i przestudzoną kukurydzę blendujemy z bananem, dodajemy olej i cynamon, mieszamy i gotowe :) 





3. PUREE KUKURYDZIANO - AWOKADOWE 

Potrzebujemy:

- 1 kolba kukurydzy (wymyć, nożem odkroić ziarna od kolby; ziarna wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 10 min., odcedzamy)
- 1 awokado nieduże (kroimy na pół, usuwamy pestkę, połówki obieramy ze skórki)

Wystudzoną kukurydzę blendujemy z awokado i gotowe :)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz