Sezon na świeże kolby kukurydzy trwa, więc zajadamy się kukurydzą całą rodzinką :) Tata gotowaną, ja surową i gotowaną, a Mama oczywiście tylko surową, bo to surojadka ;]
Teraz w sezonie w naszej lodówce zawsze znajdzie się porcja świeżych surowych kolb kukurydzy ;] Więc kiedy rodzicom brakuje pomysłu na coś na obiad, zawsze jest opcja rezerwowa, czyli obiad z kukurydzą w roli głównej :)
W zeszłym tygodniu w mojej miseczce przez kilka dni pojawiało się pyszne puree z kukurydzą - bazowym składnikiem.
1. PUREE KUKURYDZIANO-CIECIORKOWE
Potrzebujemy:
- kilka łyżek ugotowanej cieciorki (cieciorkę wcześniej moczymy przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości ok. 60 min, odcedzamy)
- 1 kolba kukurydzy (wymyć, nożem odkroić ziarna od kolby; ziarna wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 10 min., odcedzamy)
- 1 łyżka oleju arachidowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka sezamu (zmielić w młynku)
- pół marchewki (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce)
Ugotowana cieciorkę i kukurydzę blendujemy; do tak otrzymanego puree dodajemy olej, zmielony sezam i startą marchew, mieszamy i gotowe :)
2. PUREE KUKURYDZIANO - BANANOWE
Potrzebujemy:
- 1 kolba kukurydzy (wymyć, nożem odkroić ziarna od kolby; ziarna wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 10 min., odcedzamy)
- pół banana bez skórki oczywiście ;]
- 1 łyżeczka oleju arachidowego
- szczypta mielonego cynamonu
Ugotowaną i przestudzoną kukurydzę blendujemy z bananem, dodajemy olej i cynamon, mieszamy i gotowe :)
3. PUREE KUKURYDZIANO - AWOKADOWE
- 1 kolba kukurydzy (wymyć, nożem odkroić ziarna od kolby; ziarna wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 10 min., odcedzamy)
- 1 awokado nieduże (kroimy na pół, usuwamy pestkę, połówki obieramy ze skórki)
Wystudzoną kukurydzę blendujemy z awokado i gotowe :)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz