sobota, 9 sierpnia 2014

OWOCOWO-KOKOSOWY OBIAD czyli Owoce otulone kokosową śmietaną

Za kokosami szaleję :) dosłownie szaleję :) Kiedy widzę, że w domu pojawia się orzech kokosa dostaję "białej gorączki" ze szczęścia :)
W zeszłym tygodniu rodzice sprawili mi ogromną radość - obiady z kokosem w roli głównej :)

Głównym elementem moich obiadków była śmietana kokosowa przygotowana przez rodziców ze świeżego orzecha kokosa.

Do przygotowania śmietany kokosowej potrzebujemy:
- 1 orzech kokosa (w kokosie wydrążamy dziurkę, odlewamy wodę [oczywiście dajemy ją wypić czworonożnemu łakomczuchowi takiemu jak ja], orzecha rozłupujemy, obieramy z łupiny i brązowej błonki, miąższ kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy wodą niegazowaną mineralną [0,5 litra] i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin, po czym całość blendujemy bardzo dokładnie ----- tak otrzymujemy śmietanę kokosową)

domowa śmietana kokosowa :)

Tak przygotowaną śmietanę dzielimy na trzy porcje, czyli obiadki na trzy dni :) Śmietanę przechowujemy w lodówce.

W pierwszy dzień, porcję śmietany kokosowej blendujemy z płaską brzoskwinią UFO (inaczej paraguayo) - brzoskwinię myjemy, usuwamy pestkę.



W drugi dzień, porcję śmietany kokosowej blendujemy z bananem - banana oczywiście obieramy ze skóry.




W trzeci dzień, ostatnią porcję śmietany kokosowej zblendować z połówką pomarańcza - pomarańcza obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie ma pestek.



smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz