Potrzebujemy:
- 1 korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę)
- 1 marchew (obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę)
- 1 ząbek czosnku (obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę)
- pół kartonika pomidorów w kawałkach bez soli TOMATERA PRIMO GUSTO (tutaj o nich pisaliśmy)
- szczypta suszonego lubczyku
Wszystkie ww. składniki zalewamy wodą (ok. 0,5 litra), zagotowujemy i dodajemy 4 kotlety sojowe A'LA SCHABOWE ORICO. Po 8 minutach gotowania kotlety wyławiamy i odstawiamy do wystygnięcia, a do reszty gotujących się warzyw dodajemy:
- ziarna z kolby kukurydzy (odkrojone nożem)
- pół niedużego brokuła (wszystkie jego części: nóżki, liście, różyczki - pokrojone na mniejsze kawałki)
- płatki orkiszowe bio (2 łyżki)
I gotujemy jeszcze przez 12 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Tak przygotowane warzywa i kotlety sojowe po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Ponieważ mamy 4 kotlety sojowe, duszone warzywa rozdzielamy na 4 porcje, czyli mamy obiad na 4 dni.
Porcję podgrzanych duszonych warzyw podajemy z kotletem sojowym pokrojonym w kosteczkę i 1 łyżką oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz