sobota, 16 sierpnia 2014

Sałatka z mango i marchewki z dodatkiem tofu

Uwielbiam mango :) zarówno surowe jak i suszone. O mango w diecie czworonogów pisaliśmy już troszkę tutaj.

Mango to przede wszystkim źródło potasu, magnezu, miedzi, żelaza a także witaminy B6, A, C, E, oraz beta-karotenu i alfa-karotenu.
Antyutleniacze obecne w owocach mango chronią przed chorobami nowotworowymi.
Wysoki poziom błonnika, pektyn i witaminy C wpływają na obniżenie złego poziomu cholesterolu.
Witamina A obecna w mango dba o nasz narząd wzroku.
Mango to także źródło dobroczynnych enzymów, które w żołądku "rozbijają białka", dzięki czemu nasze jelita łatwiej mogą je strawić.
Wysoka zawartość błonnika w mango, sprawia, że owoce te wspomagają proces trawienia, regulują stolce, zapobiegają zaparciom.
Obecność potasu i magnezu w mango sprawia, że owoce te są naturalnym środkiem na obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia krwi.
Witamina B6 obecna w mango wspomaga pracę naszego mózgu, chroni przed chorobami serca.
Beta-karoten oraz witamina C występujące w mango wspomagają odporność organizmu.
Mango zaleca się w diecie tych czworonogów, które cierpią na cukrzycę, ponieważ owoce mango regulują poziom cukru we krwi.

Mango to samo zdrowie :) To co niebezpieczne w mango to pestka, która jest trująca i może spowodować zadławienie.

W zeszłym tygodniu, Mama przygotowała dla mnie pyszną sałatkę na obiad z mango w roli głównej :)

Potrzebujemy:

- pół mango (bez skóry i pestki) - pokroić w kostkę
- 1 marchew - obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (duże oczka)
- kawałek tofu naturalnego SOLIDA FOOD - pokroić w kostkę
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :)




smacznego :) 




Źródła:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz