sobota, 2 sierpnia 2014

KALAFIOROWE PUREE na dwa sposoby

Kalafior najbardziej lubię chrupać na surowo, ale ugotowanym kalafiorem w postaci pysznego puree też nie pogardzę :)

Kalafior jest bardzo zdrowym warzywkiem dla nas czworonogów. Możemy go jeść zarówno w wersji surowej jak i gotowanej, a nawet mrożonej. Kalafior to źródło przede wszystkim witaminy C, B6, B2, B3, B12, oraz K. Oprócz tego, kalafior to bogate źródło błonnika, potasu, wapnia, kwasu foliowego oraz choliny. Więcej ogólnych informacji na temat kalafiora w diecie czworonogów znajdziecie tutajtutaj, tutaj i tu.
Kalafior to warzywo o niskiej zawartości węglowodanów i niskim IG, dlatego też zaleca się go tym psiakom, które chorują na cukrzycę (więcej informacji znajdziecie tutaj).
Kalafior zawiera też roślinne substancje chemiczne, które działają antynowotworowo i antycholesterolowo. Substancje te (glukozynolany oraz tjocyjaniany) oczyszczają organizm z szkodliwych wolnych rodników; przyczyniają się do zwiększenia produkcji enzymów, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, a także niszczą komórki nowotworowe; obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dlatego też, kalafior zalecany jest w diecie tych czworonogów, które cierpią na choroby nowotworowe, a także walczą ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu (więcej informacji na temat wykorzystania kalafiora w diecie antynowotworowej i antycholesterolowej dla czworonogów znajdziecie tutajtutaj i tutaj).

Po tych naukowych wywodach ;] wracamy do puree z kalafiora, którym zajadałem się w zeszłym tygodniu.

1. PUREE Z KALAFIORA I TOFU Z ORZECHOWO-SELEROWĄ NUTKĄ

Potrzebujemy:
- 1/4 główki kalafiora (wymyć, wrzucić na gotującą się wodę, gotować 10 min. pod przykryciem, odcedzić, wystudzić)
- 1/2 kostki tofu naturalnego SOLIDA FOOD
- garść świeżej natki selera naciowego
- 1 łyżka oleju arachidowego tłoczonego na zimno

Ugotowany kalafior zblendować z tofu i natką selera, dodać olej arachidowy, wymieszać i gotowe :)




2. PUREE Z KALAFIORA I KUKURYDZY Z ORZECHOWO-SELEROWĄ NUTKĄ

Potrzebujemy:
- 1/4 główki kalafiora (wymyć)
- 1 kolba kukurydzy (wymyć, nożem odkroić ziarna od kolby)
- garść świeżej natki selera naciowego
- 1 łyżka oleju arachidowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka ziaren sezamu (zmielić w młynku)

Kalafior i ziarna kukurydzy wrzucić na gotującą się wodę, gotować 10 min. pod przykryciem, odcedzić, wystudzić. Ugotowany kalafior i kukurydzę zblendować z natką selera naciowego, dodać olej oraz sezam, wymieszać i gotowe :)




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz