Potrzebujemy:
- kilka różyczek brokuła (wymytych)
- kilka łyżek groszku zielonego mrożonego
- kilka łyżek przepłukanych zimną wodą świeżych ziaren kukurydzy (odciętych nożem od kolby)
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy groszek i ziarna kukurydzy, timer nastawiamy na 10 min., na 5 min. przed końcem dodajemy różyczki brokuła. Wszystko odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Następnie, potrzebujemy:
- garść liści z brokuła (wymytych i posiekanych) - tak na marginesie, liście brokuła są bardzo zdrowe; w porównaniu z różyczką, zawierają więcej wartości odżywczych; równie zdrowa jest nóżka brokuła, która też przewyższa pod względem wartości odżywczych różyczkę brokuła
- 1 ugotowany w mundurku ziemniak pokrojony w kostkę (ziemniaka myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę z liściem laurowym, gotujemy do miękkości, ok. 25 min., odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia)
- kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 20 min., odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia)
- kilka gałązek świeżego tymianku (posiekanych)
- 1 pomidor (wymyty, bez głąbka; pomidora kroimy na małe kawałki)
- kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Wszystkie przygotowane składniki mieszamy w misce. Porcję sałatki podajemy z kawałkiem tofu naturalnego SOLIDA FOOD, który rozgniatamy widelcem.
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
miska świeżo przygotowanej sałatki |
a to porcja sałatki z rozgniecionym widelcem tofu :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz