sobota, 1 marca 2014

Pasta pietruszkowo-słonecznikowa do KONGA

Kolejny pomysł rodziców na pastę/smarowidło do KONGA :) Można nią wysmarować kong kupiony w sklepie, albo kong domowy :)  

Pasta z korzenia pietruszki i pestek słonecznika :)
O tym, że pietruszka jest zdrowa i bezpieczna dla nas czworonogów nie trzeba chyba nikogo przekonywać ;]
Co do pestek słonecznika, czytając różne polskie strony, można zauważyć, że niektórzy rodzice czworonożnych dzieci mają obawy co do podawania tych ziarenek. A niepotrzebnie, bo pestki słonecznika są zdrowe i bezpieczne dla nas czworonożnych dzieci :)
O pestkach słonecznika pisaliśmy już kiedyś przy okazji pomysłu na zdrową przekąskę, a także przy okazji ciasteczek słonecznikowych.
Pestki słonecznika to bogactwo składników mineralnych, witamin i zdrowych tłuszczów. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, dbają też o zdrowie naszych serduszek. Witamina E zawarta w pestkach słonecznika zapewnia nam zdrową skórę i sierść. Pestki słonecznika zawierają też dużo żelaza. Są też bogate w witaminę B8 i selen, które wspomagają nasze psychiczne zdrowie :) Sprawiają, że jesteśmy szczęśliwsi, łagodzą stres i napięcie, są szczególnie polecane dla czworonogów-nerwusów ;] takich jak ja;]
Jeśli chodzi o pestki słonecznika, ważne jest aby podawać pestki obrane z łupinek, bez soli, konserwantów i innych śmieciowych dodatków.
Więcej informacji na temat pestek słonecznika w diecie czworonogów znajdziecie TUTAJ i TU.

Wracając do pasty, aby ją przygotować, potrzebujemy:

- 1 korzeń pietruszki
- 4 łyżki łuskanych pestek słonecznika
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Pietruszkę myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy ok. 30 min. Odcedzamy, czekamy aż przestygnie, obieramy ze skórki i blendujemy.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, czekamy aż przestygną, po czym mielimy je w młynku.
Zblendowaną pietruszkę mieszamy z uprażonymi i zmielonymi pestkami oraz olejem. Gotowe :)

Pastę po przestygnięciu przechowujemy w lodówce.





smacznego wylizywania kongów :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza