niedziela, 16 czerwca 2013

Ciasteczka słonecznikowe a'la trufelki słonecznikowe bez jajka bez mąki bez tłuszczu

Ciasteczka słonecznikowe z mielonych pestek słonecznika to nie tylko źródło białka, ale też cynku, żelaza, potasu i magnezu.

Potrzebujemy:

- pestki słonecznika (6 łyżek)
- kaszka manna (6 łyżek)
- woda mineralna gazowana (5 łyżek)

Pestki słonecznika mielimy w młynku do kawy na mączkę. Dodajemy do nich kaszkę manną oraz wodę mineralną gazowaną, mieszamy i odstawiamy na 15 min. Następnie łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i wilgotnymi rękoma kulamy kuleczki, lekko spłaszczamy i kładziemy na suchej rozgrzanej patelni. Suszyny z obu stron do zarumieniania. Gotowe :)



smacznego na spacerkach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz