niedziela, 16 czerwca 2013

Serniczki gryczane

Serniczków robiliśmy już wiele rodzajów, wystarczy, że na stronie bloga w górnym lewym rogu w wyszukiwarce wpiszecie słowo "serniczki" i wyświetlą się wam wszystkie nasze dotychczasowe propozycje.
Tym razem serniczki na wytrawnie z kaszą gryczaną.

Potrzebujemy:

- kasza gryczana palona cała (6 łyżek)
- serek wiejski naturalny (pół opakowania 200-gramowego)
- kaszka manna (7 łyżek)

Kaszę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 15 min. Odcedzamy, dodajemy serek wiejski i blendujemy blenderem (można zgnieść tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy kaszkę manną, mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i suszymy na suchej rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron. W czasie suszenia unosi się cudny zapach :)



smacznego na spacerkach :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz