Już w zeszłym roku w lecie zajadałem się lodami
przygotowywanymi przez rodziców :] Na pomysł lodów wpadł tata kiedy wszyscy w
zeszłym roku siedzieliśmy z jęzorami na wierzchu ;] cali zapoceni od letnich
upałów.
Dziś podamy wam dwie wersje lodów na bazie jogurtu – po
powrocie ze spaceru w gorący upalny dzień nie ma nic lepszego niż zimne domowe
lody jogurtowe ;]
1. LODY JOGURTOWE
Potrzebujemy:
- jogurt lekki bałkański
- pojemniczki zamykane plastikowe
Porcje jogurtu nakładamy łyżką na dno do pojemnika (takie
łyżkowe kulki), pojemnik zamykamy i wkładamy do zamrażarki. Po ok. 1 godz.
Otrzymujemy sorbet, im dłużej mrozimy tym twardsze lody otrzymamy.
jogurt i pojemniczek - to co nam potrzebne do przygotowania lodów:
to "kleksy" jogurtowe czyli lody przed zamrożeniem:
pudełeczko z jogurtowymi kleksami przed powędrowaniem do zamrażarki:
no i gotowe lody :)
2. LODY JOGURTOWO-TRUSKAWKOWE
Potrzebujemy:
- 10 truskawek
- 3 łyżki jogurtu lekkiego bałkańskiego
Truskawki wymyć, obrać z szypułek, zblendować razem z
jogurtem, przelać do pojemniczka lub do kilku małych, pojemniczki zamknąć i
włożyć do zamrażarki. Przed podaniem wyjąć na chwilę wcześniej z zamrażarki –
wtedy łatwiej pokroić lody nożem.
to już gotowe lody, teraz czekamy chwilkę, kroimy nożem i się chłodzimy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz