niedziela, 16 czerwca 2013

Obiadki z kaszami i cheddarem w roli głównej




Tata będąc kiedyś na zakupach wypatrzył dla mnie irlandzki ser cheddar bez soli :] 



Dawno nie jadłem cheddara :] Od kiedy tata stał się zagorzałym wegetarianinem, u nas w domku sery  jem tylko ja ;p 
Tak więc cały kawałek cheddara był dla mnie :]
Z części cheddara rodzice przygotowali mi pogryzki na spacery – małe kosteczki sera. Natomiast resztę spałaszowałem jako dodatek do obiadków.

1. KASZA GRYCZANA Z PIETRUSZKĄ I CHEDDAREM 

Potrzebujemy:
-kasza gryczana palona cała (3 łyżki)
- pietruszka korzeń (1 sztuka)
- ser cheddar irlandzki (kawałeczek)

W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy kaszę i ustawiamy timer na 15 min.  Po 5 min. wrzucamy pietruszkę obraną ze skórki i pokrojoną w kosteczkę. Kiedy minie wspomniane 15 min., odcedzamy kaszę i pietruszkę i przesypujemy do miseczki. Dodajemy cheddar pokrojony w kosteczkę, mieszamy i jemy :) Cheddar od ciepłej kaszy i pietruszki zamienia się w sosik i pięknie pachnie :)





2. KASZA ORKISZOWA Z BURACZKIEM I CHEDDAREM 

Potrzebujemy:
- kasza orkiszowa (3 łyżki)
- burak (1 mała sztuka)
- natka pietruszki suszona (1 łyżeczka)
- czarnuszka (1 łyżeczka)
- ser cheddar irlandzki (kawałeczek)

 W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy kaszę, buraka obranego ze skórki i pokrojonego w kosteczkę, oraz natkę pietruszki i czarnuszkę. Ustawiamy timer na 15 min.  Odcedzamy, przesypujemy do miseczki i dodajemy cheddar pokrojony w kosteczkę, mieszamy i jemy :) Cheddar znowu od ciepłego buraczka i kaszy zamienia się w sosik i pięknie pachnie :)







3. KASZA JĘCZMIENNA Z GROSZKIEM ZIELONYM, PESTKAMI SŁONECZNIKA I CHEDDAREM 

Potrzebujemy:
- kasza jęczmienna wiejska (3 łyżki)
- pestki słonecznika (garść)
- groszek zielony mrożony (garść)

- ser cheddar irlandzki (kawałeczek)

 W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy kaszę, ustawiamy timer na 15 min.  Po 5 min. dodajemy groszek oraz pestki słonecznika. Po wcześniej wspomnianych 15 min. odcedzamy kaszę, groszek i pestki, wrzucamy do miseczki, dodajemy cheddar pokrojony w kosteczkę, mieszamy i jemy :) Cheddar znowu od ciepłego groszku i kaszy zamienia się w sosik i pięknie pachnie :)



smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz