niedziela, 23 czerwca 2013

Sałatka z jajkami przepiórczymi, kalarepką i pomidorkami koktajlowymi

Kolejna nowość w mojej diecie – jajka przepiórcze. Niestety z tego co słyszałem jak rozmawiali rodzice nie będzie to częsty składnik w mojej diecie, bo bardzo ciężko dostać jajka przepiórcze, które nie są z hodowli klatkowej. W domu raczej staramy się mówić nie cierpieniu innych zwierzątek. Dodatkowo, jeśli chodzi o hodowlę klatkową, nie wiemy czym tak naprawdę karmione są ptaszki :[
No cóż, jajeczka bardzo smaczne, można je wykorzystać jako składnik obiadu, ale i nie tylko – jest to też fajny pomysł na przekąskę – gotowane jajko przepiórki – jest malutkie, przypomina małą piłeczkę :]

Wykorzystując jajka od przepiórki, mama na obiad dla mnie wymyśliła sałatkę.

Potrzebujemy:

- jajka przepiórcze (5 sztuk)
- kalarepa (kawałek)
- pomidorki koktajlowe daktylowe (kilka sztuk)
- olej rzepakowy (1 łyżka)

Jajeczka wrzucamy na wrzątek i gotujemy na twardo przez 3 min. Przekładamy do zimnej wody, studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miseczki, dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałeczki, oraz kalarepę pokrojoną w kosteczkę. Polewamy olejem, mieszamy i jemy.






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz