sobota, 29 czerwca 2013

Obiad na szybko czyli Sałatka z jajkami przepiórczymi, papryką i pomidorkami koktajlowymi




Obiad z jajkiem w roli głównej to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcemy zjeść zdrowo i dietetycznie. Jajko to pełnowartościowe białko, a warzywka to same witaminki :)
Jajka przepiórcze dodatkowo mają taką przewagę nad zwykłymi jajkami od kury, że nie tylko nie mają cholesterolu, ale też szybciej się gotują. Niestety, zdobyć jajka od przepiórek nie trzymanych w hodowli klatkowej to praktycznie niemożliwe, więc pod tym względem jajka od kur są lepsze od jajek przepiórczych.

No ale wróćmy do ekspresowego obiadku z jajkami przepiórczymi w roli głownej.

Potrzebujemy:

- jajka przepiórcze (5 sztuk)
- papryka czerwona (kawałek)
- pomidorki koktajlowe (ja dostałem daktylowe, kilka sztuk)
- olej rzepakowy (1 łyżka)

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (na wrzątek na 3 min). Przelewamy je zimną wodą, studzimy, obieramy i kroimy na cztery ćwiartki. Paprykę i pomidorki kroimy na mniejsze kawałeczki. Wszystko mieszamy w miseczce, dodajemy olej, znowu mieszamy i jemy :)






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz