Obiad z jajkiem w roli głównej to świetny pomysł na szybki
obiad, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcemy zjeść zdrowo i
dietetycznie. Jajko to pełnowartościowe białko, a warzywka to same witaminki :)
Jajka przepiórcze dodatkowo mają taką przewagę nad zwykłymi
jajkami od kury, że nie tylko nie mają cholesterolu, ale też szybciej się
gotują. Niestety, zdobyć jajka od przepiórek nie trzymanych w hodowli klatkowej
to praktycznie niemożliwe, więc pod tym względem jajka od kur są lepsze od
jajek przepiórczych.
No ale wróćmy do ekspresowego obiadku z jajkami
przepiórczymi w roli głownej.
Potrzebujemy:
- jajka przepiórcze (5 sztuk)
- papryka czerwona (kawałek)
- pomidorki koktajlowe (ja dostałem daktylowe, kilka sztuk)
- olej rzepakowy (1 łyżka)
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (na wrzątek na 3 min).
Przelewamy je zimną wodą, studzimy, obieramy i kroimy na cztery ćwiartki.
Paprykę i pomidorki kroimy na mniejsze kawałeczki. Wszystko mieszamy w
miseczce, dodajemy olej, znowu mieszamy i jemy :)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz