Bardzo zdrowe ciasteczka z daktylami regulującymi trawienie, pełnymi witamin oraz żelaza i magnezu, a także pestkami dyni - pełnymi witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, oraz sporom zawartością błonnika - podobnie jak i daktyle. Takie ciasteczka to nie tylko niebo w gębie, ale też skarbnica składników odżywczych.
Potrzebujemy:
- 4 daktyle bio bezpestkowe i bezsiarkowe
- pół szklanki wody mineralne niegazowanej
- 6 łyżek pestek dyni
- 6 łyżek kaszki mannej
Daktyle zalewamy wodą mineralną, odstawiamy na 1h, po czym blendujemy blenderem razem z wodą z moczenia. Do tego dodajemy pestki dyni zmielone w młynku do kawy, oraz kaszkę manną, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Mieszamy znowu i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerkach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz