sobota, 15 marca 2014

Surówka z kapusty pekińskiej i pomidora z sezamem, otrębami i bazylią

O kapuście pekińskiej i sezamie pisaliśmy już kiedyś przy okazji innego przepisu na surówkę z kapusty pekińskiej.
Jeśli chodzi o otręby - otręby to wspaniały sposób na dostarczenie naszemu organizmowi błonnika.
Otręby pszenne, ze względu na bogactwo błonnika nierozpuszczalnego, świetnie rozwiązują problemy związane z zaparciami. Otręby to nie tylko błonnik. To także skarbnica wielu witamin (przede wszystkim z grupy B) i składników mineralnych (fosfor, żelazo, cynk, potas, mangan, jod i magnez). Więcej informacji na temat otrębów w diecie czworonoga znajdziecie na przykład tutaj i tu .
I na koniec bazylia. Bazylia to bezpieczne i zdrowe zioło dla nas czworonogów. Bazylia to bogactwo witamin, minerałów, fitoskładników, elektrolitów i olejów niezbędnych do optymalnego funkcjonowania naszych organizmów. Bazylia ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Jest przeciwutleniaczem. Więcej informacji na temat bazylii i innych ziół bezpiecznych dla nas czworonogów znajdziecie tutaj.

Wykorzystując te wszystkie pyszne i zdrowe produkty, rodzice przygotowali dla mnie pyszny, lekki ale pożywny obiad w postaci surówki.

Aby ją przygotować, potrzebujemy:

- kilka liści kapusty pekińskiej (wymytych i osuszonych)
- 1 pomidor
- garść świeżych listków bazylii
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Kapustę drobno szatkujemy.
Pomidora myjemy, wycinamy zielony głąbek i kroimy w drobne kawałeczki.
Sezam mielimy w młynku.
Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki, czyli pokrojoną kapustę i pomidora, zmielony sezam, listki bazylii, otręby oraz olej, mieszamy i gotowe.






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz