niedziela, 5 stycznia 2014

Surówka z kapusty pekińskiej, buraczka i papryki czerwonej z prażonym sezamem

Kapusta pekińska jest pyszna i zdrowa. Zawiera wapń, który zapewnia silne i zdrowe kości oraz zęby. Wapń dba też o zdrowe serduszko i chroni przed nowotworami. Kapusta pekińska to także źródło witaminy A, C, K, oraz potasu. To też źródło błonnika. Liście kapusty pekińskiej można wykorzystać do przygotowania obiadku, albo jako zdrową, niskokaloryczną przekąskę dla nas czworonogów. Więcej informacji na temat kapusty pekińskiej w diecie czworonoga znajdziecie tutaj tu.

Buraczki to też samo zdrowie, na dodatek są pyszne. Uwielbiam je zarówno kiedy są ugotowane jak i surowe :) O buraczkach pisaliśmy już przy okazji obiadku z makrelą w roli głównej. Jeszcze więcej informacji na temat buraków w diecie czworonogów znajdziecie tutaj tu.

O papryce też już się rozpisywaliśmy przy okazji pomysłu na zdrową przekąskę.

No i sezam :) Sezam to kopalnia składników odżywczych. To źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy B3, B9 (kwas foliowy), E, oraz wapnia, który dba o mocne i zdrowe kości (chroni przed osteoporozą i zwyrodnieniem stawów) . Ziarenka sezamu wspomagają trawienie (to świetny naturalny środek na zaparcia). Wspomagają też pracę wątroby i nerek. Więcej ciekawych informacji na temat tych malutkich ziarenek w diecie czworonoga przeczytacie tutaj.

Wykorzystując te wszystkie wspaniałe produkty, rodzice przygotowali dla mnie lekki, ale pożywny i niezwykle zdrowy obiadek w postaci surówki :)

Potrzebujemy:

- 1 łyżka ziarenek sezamu
- kawałek buraka obranego ze skórki
- kawałek papryki czerwonej wypestkowanej
- kilka liści kapusty pekińskiej wymytych
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Sezam prażymy na suchej rozgrzanej patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
Buraka i paprykę kroimy w kosteczkę.
Liście kapusty pekińskiej szatkujemy.
Wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy olej i mieszamy. Gotowe :)




smacznego chrupania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz