sobota, 11 stycznia 2014

Obiad z zupą w roli głównej - Zupa jarzynowa z amarantusem

Gęsta rozgrzewająca pełna warzyw zupka z dodatkiem amarantusa :) Pychota :)
O amarantusie pisaliśmy już przy okazji ciasteczek amarantusowo-orkiszowych z jabłkiem i cynamonem  

Potrzebujemy:

- 1 mała marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- 1 mały korzeń pietruszki (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
- 1 mały burak (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany i pokrojony w kostkę)
- 2 brukselki (wymyte i każda pokrojona na 4 ćwiartki)
- 3 łyżki amarantusa
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki

Warzywa, amarantus i czarnuszkę wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (1,5 szklanki), zagotowujemy i gotujemy 15 min. na małym ogniu. Ugotowaną zupkę blendujemy z oliwą i przelewamy do miseczki, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i gotowe :)






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz