Amarantus to źródło witaminy A, C, kwasu foliowego, witaminy B1, niacyny, ryboflawiny, a także takich składników mineralnych jak wapń, żelazo, potas, cynk, miedź, magnez i mangan.
Amarantus zawiera też lizynę, aminokwas z grupy aminokwasów niezbędnych dla organizmu.
Amarantus to źródło pełnowartościowego białka, błonnika, wielu witamin i składników mineralnych. Nie zawiera glutenu. Więcej informacji na temat amarantusa w diecie czworonogów poczytacie tutaj.
Wykorzystując amarantus, mama przygotowała dla mnie pyszne i zdrowe ciastka :)
Potrzebujemy:
- pół szklanki amarantusa
- pół dużego jabłka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- pół szklanki otrębów owsianych
- 7 łyżek mąki orkiszowej chlebowej nadbużańskiej ekologicznej typ 1100 MŁYNY WODNE
Amarantus zalać wodą (półtora szklanki wody), zagotować i gotować na małym ogniu 15 min. Otręby owsiane zalać wrzątkiem (do powierzchni otrębów), przykryć i odstawić na 5 min. Jabłko wypestkować, rozdrobnić razem ze skórką w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce (drobne oczka). Do ugotowanego amarantusa dodać cynamon, rozdrobnione jabłko, i namoczone otręby i wymieszać. Następnie dodajemy mąkę orkiszową, dokładnie mieszamy. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną suchą patelnię, suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz