sobota, 19 października 2013

Ryż brązowy z kalarepą i koperkiem

Mama będąc na zakupach wypatrzyła kalarepę - kalarepę giganta ;] Część kalarepki pochłonąłem na spacerach w formie przekąski. Resztę w obiadkach. Jednym z nich był ryż z kalarepą duszoną z koperkiem. 

Potrzebujemy:

- 2 łyżki ryżu brązowego 
- 1 łyżka oleju rzepakowego 
- pół kalarepy 
- posiekany świeży koperek 

Ryż wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 35 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki, dodajemy olej i mieszamy. Kalarepkę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę (nam wyszedł kubek "z górką" kostki kalarepy), wrzucamy do garnuszka z koperkiem (ilość według uznania), zalewamy wodą (pół kubka) i gotujemy na małym ogniu aż woda wyparuje  (ok. 10 min., nie mieszamy tylko potrząsamy od czasu do czasu garnuszkiem). Ugotowaną kalarepkę z koperkiem dodajemy do ryżu, mieszamy i gotowe :) 

kubek "z górką" kostki kalarepy 
 A to gotowy obiadek :)




smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz