Na pierwszy ogień rybnych obiadków przygotowywanych dla mnie przez Tatę idzie łosoś atlantycki :)
1. ŁOSOŚ ATLANTYCKI W TYMIANKU I ESTRAGONIE Z BROKUŁEM
Potrzebujemy:
- łosoś atlantycki dzwonki mrożone (1 sztuka)
- olej rzepakowy
- tymianek suszony otarty i estragon suszony otarty
-1 duża różyczka brokuła
Rybkę rozmrażamy przez noc w lodówce, osuszamy ręcznikiem papierowym, i kładziemy na folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym, posypujemy estragonem i tymiankiem i zamykamy paczuszkę z folii, którą kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię, opiekamy z obu stron (5 min. z każdej strony). Różyczkę brokuła myjemy i nożem drobniutko siekamy. Rybkę wyjmujemy z folii, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekanego brokuła, mieszamy i gotowe :)
rybka przed zawinięciem w paczuszkę posypana ziółkami |
to paczuszka z rybką w środku przed opiekaniem |
2. ŁOSOŚ ATLANTYCKI GOTOWANY Z MIĘTĄ, SZAŁWIĄ I ROZMARYNEM Z NUTKĄ KOKOSA I GRUSZKI
Potrzebujemy:
- łosoś atlantycki dzwonki mrożone (1 sztuka)
- suszona mięta, szałwia i rozmaryn (po 2 szczypty)
- pół gruszki
- kawałek orzecha kokosa
Rybkę wrzucamy na gotującą się wodę, dodajemy po 2 szczypty mięty, szałwii i rozmarynu i gotujemy 10 min. Wyławiamy rybkę, rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki. Gruszkę razem ze skórką trzemy na tarce (drobne oczka) i dodajemy do rybki. Kawałek orzecha kokosa (najpierw rozłupujemy orzech kokosa, wodę z kokosa pijemy :], a orzech kroimy na mniejsze kawałki) obieramy z brązowej błonki i rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub trzemy na tarce i dodajemy do miseczki z rybką i gruszką, wszystko mieszamy i jemy :)
to rozłupany orzech, kawałek wykorzystaliśmy do obiadku |
to kokos rozdrobniony w rozdrabniaczu, ale pamiętajcie że można go zetrzeć na zwykłej tarce |
to ugotowany łosoś |
a to już gotowy obiadek :) |
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz