Tym razem w zeszły weekend tata przygotował dla mnie dwa męskie dania ;] W sobotę po spacerze i naszych tradycyjnych rodzinnych zakupach na jarmarku rolniczym przy Koneserze (http://rolnikwnet.pl/) spałaszowałem krewetki, a w niedzielę łososia atlantyckiego :)
1. KREWETKI ZE SZPINAKIEM I CZOSNKIEM
Potrzebujemy:
- krewetki (4 sztuki)
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Krewetki wrzucamy na gotującą się wodę z pokrojonym w kosteczkę ząbkiem czosnku, gotujemy 4 min., odcedzamy. Kawałeczki czosnku wrzucamy do miseczki, z krewetek odrywamy ogonki, kroimy krewetki na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki z czosnkiem. Liście szpinaku myjemy, siekamy drobno i mieszamy z czosnkiem i krewetkami, dodajemy olej, mieszamy i jemy :)
2. ŁOSOŚ ATLANTYCKI W PIERZYNCE CUKINIOWO-KOPERKOWEJ
Potrzebujemy:
- łosoś atlantycki dzwonek mrożony (1 sztuka)
- kawałek cukinii (pokroić w plasterki)
- posiekany świeży koperek
- olej rzepakowy
Rybkę rozmrażamy przez noc w lodówce. Folię aluminiową nacieramy olejem i rozkładamy plasterki cukinii, na plasterki cukinii kładziemy rybkę, posypujemy koperkiem i znowu rozkładamy tym razem na rybce plasterki cukinii. Zawijamy paczuszkę z folii, którą kładziemy na suchej rozgrzanej patelni. Opiekamy z obu stron (8 min. z jednej strony). Wyjmujemy paczuszkę z patelni, otwieramy i przesypujemy do miseczki. Gotowe :)
tutaj mamy folię nasmarowaną olejem, na niej rozłożyliśmy plasterki cukinii, potem rybkę i koperek i znowu plasterki cukinii |
tutaj mamy paczuszkę z rybką, cukinią i koperkiem w środku, która zaraz wyląduje na patelni |
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz