Kokosa trzeba rozłupać i obrać go ze skorupy i brązowej błonki. Tak przygotowany kokos możemy do 5 dni przechowywać w lodówce. A wodę uratowaną z rozłupanego kokosa, wlewamy do miseczki i pijemy :)
Kawałki obranego kokosa kroimy w kosteczki albo paseczki i mamy świetną przekąskę na spacer albo nagrodę w czasie zabawy :)
Możemy też koksa rozdrobnić w rozdrabniaczu albo zetrzeć na tarce i mamy super pyszną i zdrową posypkę do obiadów :)
Miąższ kokosa to samo zdrowie - zawiera albuminę, która występuje w białkach jajek i wspomaga budowę czerwonych krwinek. Zawarty w miąższu olej kokosowy zawiera też kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn - substancję o silnych właściwościach antybakteryjnych, antywirusowych i antygrzybicznych, wspomaga też odporność. Miąższ kokosa to też źródło błonnika.
Woda z kokosa, z kolei, to przede wszystkim zdrowe cukry proste, witaminy (z grupy B), minerały (wapń, żelazo, magnez, cynk), elektrolity, enzymy (wspomagające trawienie i metabolizm), aminokwasy, cytokiny (działanie przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe) i fitohormony.
Więcej na temat orzecha kokosa w diecie czworonogów możecie poczytać tutaj i tu.
kawałki kokosa po rozłupaniu orzecha, przed obraniem z brązowej błonki i pokrojeniem w paseczki na spacer :) |
a tu mama przygotowuje paseczki kokosa na spacerek dla Bite'a :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz