sobota, 5 października 2013

Cieciorka z czerwoną kapustą

Tata postanowił zrobić bigos z czerwonej kapusty. Mama wybrała się na polowanie do sklepu i wróciła z ogromną czerwoną kulą - kapustą czerwoną :) Kiedy tata gotował wieczorem bigos - wszyscy chrupaliśmy kawałki surowej kapusty :) Na szczęście zostawiliśmy coś i do bigosu, i dla mnie na pogryzki i do obiadku.

Rodzice szamali bigos, a ja cieciorkę z kapustą :)

Potrzebujemy:

- 2 garście cieciorki
- kawałek czerwonej kapusty
- 1 płaska łyżeczka bazylii suszonej, 1 łyżeczka czarnuszki (lub kminku)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- garść posiekanego świeżego koperku

Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy i gotujemy 50 min w świeżej wodzie i odcedzamy. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, wrzucamy do garnuszka, dodajemy ugotowaną cieciorkę, bazylię, czarnuszkę i zalewamy wodą. Gotujemy 20 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki, mieszamy z olejem i garścią koperku. Gotowe :)

poszatkowana kapusta przed wrzuceniem do garnuszka


A tu już gotowy obiadek:)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz