Kapusta kwaszona to zawiera mnóstwo dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego.
Zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia kapusty kiszonej jest wiele. Kapusta kwaszona, między innymi:
- wspomaga trawienie
- wspomaga działanie układu odpornościowego
- chroni przed nowotworami
- zwalcza szkodliwe bakterie i grzyby
- ma właściwości przeciwzapalne
- zawiera witaminy: A, B, C, i E
- jest bogata w składniki mineralne tj. wapń, magnez, kwas foliowy, żelazo, potas, miedź i mangan
- zawiera mnóstwo antyutleniaczy
- łagodzi stany lękowe - wspomaga działanie układu nerwowego
- łagodzi objawy alergii
Więcej informacji na temat kapusty kwaszonej w diecie czworonoga poczytacie tu.
Tata postanowił przygotować na obiad dla mamy i dla siebie naleśniki z grzybami i kapustą kwaszoną. W sklepie upolował naszą ulubioną kapustę kwaszoną, nie dość że smaczną to jeszcze z rewelacyjnym składem
Jakiś czas temu zajadałem się nią razem z jajeczkiem, kiedy jajka jeszcze szamałem. Jajek już nie jem, trudno, jem wiele innych nowych pysznych rzeczy.
Tak czy siak, wracając do kapusty kwaszonej, objedliśmy się nią wszyscy :) Część wylądowała w naleśnikach rodziców, część bezpośrednio w naszych brzuszkach, bo kiedy tata walczył z przygotowaniem naleśników, podjadaliśmy kapustę prosto z wiaderka ;], a część wylądowała w mojej misce w obiadku.
Rodzice szamali naleśniki z kapustą i grzybami a ja ziemniaczka w mundurku z surówką z kapusty kiszonej :)
Potrzebujemy:
- 1 mały ziemniak
- pół jabłka
- garść kapusty kwaszonej
- szczypta czarnuszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Najpierw robimy surówkę. Jabłko razem ze skórką trzemy na tarce (grube oczka). Kapustę siekamy. W miseczce mieszamy kapustę z jabłuszkiem, czarnuszką i olejem i odstawiamy surówkę do przegryzienia na czas gotowania się ziemniaczka. Ziemniaczka myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 25 min., odcedzamy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy ziemniaka z surówką i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz