sobota, 26 października 2013

Ciasteczka z persymoną (kaki/szaronem) i cynamonem

Tymi ciasteczkami zajadałem się w zeszłym tygodniu na spacerach - pysznościowe :)

Potrzebujemy:

- 1 dojrzały owoc kaki
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżek kaszki mannej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego

Owoc kaki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i blendujemy (albo rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków). Siemię lniane mielimy w młynku. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, dodajemy zmielone siemię, mieszamy i zalewamy wrzątkiem (do poziomu wymieszanych składników), przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy wystygnie, mieszamy, dodajemy zblendowany owoc kaki, kaszkę manną i cynamon, mieszamy i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, masę mieszamy i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia (przekładamy na drugą stronę, gdy zewnętrzna strona lekko się zeschnie).




smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz