sobota, 5 października 2013

Fasola Adzuki w pomidorach z sezamem

Fasolę Adzuki uwielbiam - to jedna z moich ulubionych rodzajów fasoli. W tym tygodniu dostałem ją w jednym z obiadków :) który spałaszowałem tak szybko, że mamie ;] kopara opadła ;]

Potrzebujemy:

- 2 garście organicznej fasoli Adzuki 
- 2 pomidory 
- 2 łyżki sezamu
- 1 płaska łyżeczka bazylii suszonej

Fasolę moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, gotujemy w  świeżej wodzie przez 45 min., odcedzamy. Pomidory myjemy i kroimy w małe kawałeczki. Sezam prażymy na suchej mocno rozgrzanej patelni, kiedy sezam się upraży, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy do sezamu pomidory, ugotowaną fasolę i bazylię, wszystko "smażymy" mieszają co jakiś czas aż do momentu gdy pomidory odparują wodę. Zawartość patelni przesypujemy do miseczki i gotowe :) 




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz