sobota, 22 marca 2014

Bezglutenowe kukurydziane ciastka truskawkowe z kiwi, migdałami i siemieniem lnianym

Wiosna się zbliża :) Co widać (bo słonko ostatnio pięknie świeci) i czuć (bo temperatura zaczęła przekraczać 10 stopni). Z tej okazji rodzice postanowili przygotować dla mnie lekkie owocowe ciasteczka na spacery, które tak na marginesie, są coraz dłuższe :)

Aby przygotować pyszne, zdrowe, truskawkowe ciasteczka kukurydziane z kiwi, migdałami i siemieniem  lnianym, potrzebujemy:

- 1 paczka truskawek mrożonych
- 3 sztuki kiwi
- 42 migdały; może być więcej lub mniej, my daliśmy tyle, bo tyle mama znalazła w domu;]
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 15 łyżek z górką mąki kukurydzianej

Truskawki rozmrażamy przez noc w lodówce.
Siemię lniane i migdały mielimy w młynku.
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Rozmrożone truskawki blendujemy z kiwi, dodajemy zmielone siemię i migdały, olej oraz mąkę. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje i kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię, suszymy z obu stron do zarumienienia.








smacznego na spacerach :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz