sobota, 8 marca 2014

Hummus - Pomysł na masę do konga

O cieciorce i o tym jak bardzo jest ona zdrowa dla nas czworonogów pisaliśmy już nie raz, na przykład przy okazji przepisu na zupę krem z cieciorki, albo przepisu na cieciorkę na słodko.

Tym razem, cieciorkę rodzice wykorzystali do przygotowania dla mnie pasty do konga. Pasta ta przypomina hummus. Jest pyszna, świetnie nadaje się do kongów domowych  jak i kupczych :) 

Potrzebujemy:

- 1 szklanka cieciorki
- 5 łyżek sezamu
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki
- 12 łyżek oleju rzepakowego

Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy 45 min., odcedzamy.
Sezam prażymy na suchej rozgrzanej patelni.
Ugotowaną cieciorkę, uprażony sezam, posiekaną natkę oraz olej wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masą :) Gotowe.







smacznego wylizywania kongów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz