sobota, 29 marca 2014

Ciasteczka ziemniaczane z batata, jabłka, marchewki, cynamonu i sezamu

Ciasteczka "niebo w gębie" :) "Ziemniaczane słodkości" :) z dodatkiem  jabłka, marchewki, cynamonu i sezamu :)

Aby przygotować te pyszne i zdrowe ciastka 'specerowe', potrzebujemy:

- 2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę (marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę)
- 3 szklanki batata pokrojonego w kostkę (słodkiego ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę)
- 1 jabłko (jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki)
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 6 łyżek sezamu (mielimy w młynku)
- 1 płaska łyżka cynamonu mielonego
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki płatków owsianych górskich (mielimy w młynku)

Pokrojoną marchewkę i batata wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 15 min., po czym zostawiamy do przestygnięcia.
Wystudzoną marchewkę i batata wraz z pozostałą wodą z ich gotowania blenujemy z wypestkowanym jabłkiem.
Do otrzymanej masy dodajemy otręby owsiane, zmielony sezam, cynamon, mąkę kukurydzianą, oraz zmielone płatki owsiane. Dokładnie wszystko mieszamy i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia.

tutaj mamy pokrojonego batata z marchewką, które zaraz będą się gotować 

 A to już gotowe ciacha ziemniaczane :)








smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz