poniedziałek, 9 czerwca 2014

Samce w kuchni czyli Tata gotuje dla mnie :) Weekend z ziemniaczanym puree

W zeszły weekend moje weekendowe obiadki przybrały postać pyyyyyyyyysznego ziemniaczanego puree pomysłu Taty.

Ziemniaki (białe, gotowane) to zdrowe warzywo dla nas czworonogów. Zdrowe i zwykle baaardzo przez nas lubiane :) Jeśli o mnie chodzi - uwielbiam ziemniaki :) zarówno te białe jak i te słodkie czyli bataty.
Ziemniaki białe w porównaniu ze słodkimi ziemniakami zawierają nieco mniej witamin i składników mineralnych, nie mniej jednak są one zdrowym elementem naszej diety.
Ziemniaki to przede wszystkim źródło zdrowych węglowodanów i błonnika. Zawierają wysoki poziom witaminy B6 (która pozytywnie wpływa na układ nerwowy, ułatwia radzenie sobie ze stresem). W ziemniakach znajdziemy też witaminę C, D, żelazo, fosfor i magnez. Ziemniak to także źródło potasu, który reguluje poziom płynów w organizmie, pracę mięśni i nerwów. Ziemniaki to też źródło wapnia. Ziemniaki zawierają także kukoaminy - związki obniżające ciśnienie krwi (chronią przed nadciśnieniem tętniczym). W ziemniakach obecne są też flawonoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne.

Podając czworonogom ziemniaki białe, pamiętamy o poniższych kwestiach:
- nie podajemy zielonych surowych ziemniaków - ponieważ te zawierają solaninę (substancję toksyczną, która wywołuje problemy żołądkowo-jelitowe)
- uważamy na ziemniaki z tzw. "czarnymi oczkami" (ziemniaki kiełkujące) - w nich też obecna jest solanina
- białe ziemniaki nie powinno się podawać czworonogom cierpiącym na cukrzycę, ze względu na wysoki indeks glikemiczny)
- nie podajemy surowych ziemniaków

Wiele ciekawych informacji na temat ziemniaków w diecie czworonogów  znajdziecie tutaj, tu, i na przykład tu.

A teraz koniec tych naukowych wywodów :) Przechodzimy do moich weekendowych obiadków :)

Poniżej znajdziecie dwa przepisy na puree z białych ziemniaków, które przygotował dla mnie Tata :)

1. PUREE ZIEMNIACZANO - MARCHEWKOWE Z ROZMARYNEM

Potrzebujemy:

- 2 młode ziemniaczki
- 2 marchewki bio
- oliwa z oliwek extra virgin (ok. 1 łyżka)
- łuskane pestki słonecznika i pestki siemienia lnianego (po 1 łyżeczce)
- kilka listków świeżego rozmarynu

Ziemniaczki i marchewki myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min.), odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, zmielone w młynku pestki słonecznika i siemienia, oraz listki rozmarynu, mieszamy i gotowe :)









2. PUREE ZIEMNIACZANO - GROSZKOWE Z MARCHEWKĄ

Potrzebujemy:


- 2 młode ziemniaczki
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 marchewka bio
- oliwa z oliwek extra virgin (ok. 1 łyżka)
- pestki sezamu i siemienia lnianego (po 1 łyżeczce) 

Ziemniaczki myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min.), odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki.
Groszek wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 5 min., odcedzamy.
Marchewkę myjemy i trzemy na tarce (drobne oczka).
Ziemniaka i groszek blendujemy, dodajemy oliwę, zmielone w młynku pestki sezamu i siemię, oraz startą marchewkę, mieszamy i gotowe :)











smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz