Dodatkowo, sałatka zawiera pełnowartościowe białko, ponieważ Tata wykorzystał kaszę gryczaną (która sama w sobie zawiera pełnowartościowe białko), a dodatkowo połączył ją z cieciorką (zgodnie z zasadą otrzymywania pełnowartościowego białka z roślinnych źródeł - łączymy strączki ze zbożami).
O pełnowartościowym białku w kaszy gryczanej pisaliśmy już przy okazji przepisu na ciasteczka gryczane z bananem . Więcej informacji na ten temat możecie przeczytać tutaj, tutaj, albo tu, na przykład.
Aby przygotować przepyszną vege sałatkę z pełnowartościowym białkiem, potrzebujemy:
- dowolną ilość cieciorki (moczymy ją przez noc w wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy ok. 1 godziny do miękkości, odcedzamy)
- dowolną ilość mrożonych ziaren kukurydzy, dowolną ilość mrożonego zielonego groszku, dowolną ilość żółtej fasolki szparagowej (wymyć, odciąć końce, pokroić fasolki na pół) - warzywa wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy 10 min., odcedzamy
- dowolną ilość ugotowanej kaszy gryczanej prażonej (kaszę wrzucić na gotującą się wodę, gotować 15-20 min., odcedzić)
- dowolną ilość pomidorów (wymyć, usunąć głąbki, pokroić pomidory w kostkę)
Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek extra virgin (ilość wg. uznania), mieszamy i gotowe.
Sałatkę przechowujemy w lodówce, na ok. pół godziny przed podaniem porcję sałatki wyjmujemy z lodówki, aby ociepliła się w temperaturze pokojowej.
Sałatkę możemy zajadać na przykład z:
- ziarenkami siemienia lnianego (1 łyżeczka) i kminku (szczypta)
- ziarenkami sezamu (1 łyżeczka) i kuminu rzymskiego (szczypta)
- garścią świeżej posiekanej natki pietruszki i spiruliną w proszku (pół łyżeczki)
to miska świeżo przygotowanej pysznej sałatki na kilka dni
to porcja sałatki w pierwszy dzień :) zjadłem ją bez dodatków
tutaj, porcja sałatki z ziarenkami siemienia i kminku
tu porcja sałatki z ziarenkami sezamu i kuminu
a tu porcja sałatki z natką pietruszki i spiruliną
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz