Na pomysł pysznościowej zupy wpadła znowu Mama :) W dopracowaniu przepisu i wykonaniu pomagał Tata, a ja - jak już wspominałem - pomagałem podjadając obieraną marchewkę, pietruszkę i seler :)
Aby przygotować pyszną zupę na słodko z batatów i marchewki - "bataciankę" (nazwa wymyślona przez Tatę), potrzebujemy:
- 2 malutkie bataty
- 3 marchewki bio
- pół korzenia pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- pół szklanki cieciorki (cieciorkę moczymy przez noc w wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości, ok. 1h., odcedzamy)
- mielony cynamon
- domowe wiórki kokosowe (kawałek otwartego orzecha kokosowego obieramy z brązowej skórki i kroimy w kosteczkę, zalewamy wodą zimną przegotowaną lub źródlaną (wody tyle aby przykryła kawałki kokosa) i odstawiamy do namoczenia przez noc w lodówce; kawałki kokosa i wodę w której cząstki kokosa moczyły się blendujemy, przecedzamy przez gazę i odciskamy; otrzymane mleko kokosowe możemy wypić na przykład na śniadanko, a wiórki wykorzystujemy do zupki; wiórki w lodówce możemy przechowywać przez kilka dni)
Bataty, marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (niecały litr), zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 15 min. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym blendujemy. Do zblendowanej zupy dodajemy ugotowaną cieciorkę.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy, podajemy z porcją domowych wiórków kokosowych i szczyptą mielonego cynamonu.
to miska świeżo ugotowanej batacianki :) |
a to porcja zupki z cynamonem i domowymi wiórkami kokosowymi |
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz