poniedziałek, 9 czerwca 2014

Obiad na upalny dzień czyli SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMIDORA Z NATKĄ PIETRUSZKI, TOFU, OTRĘBAMI I PESTKAMI SŁONECZNIKA

Za oknem żar z nieba się leje :) LATO :)
W upalne dni nie mam ochoty na nic gorącego do jedzenia, ale surówkę zawsze ze smakiem zjem :)

W zeszły piątek, po popołudniowym spacerku z Mamą spałaszowałem pyszną surówkę z dodatkiem tofu, otrębów i moczonych pestek słonecznika :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 mała marchewka bio
- 1 pomidor
- kawałek tofu naturalnego SOLIDA FOOD
- garść świeżej posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Pestki słonecznika zalewamy zimną wodą (przegotowaną lub źródlaną) i odstawiamy na 6 godzin do namoczenia w lodówce, po czym je odcedzamy.
Marchewkę myjemy i trzemy na tarce (drobne oczka).
Pomidorka myjemy (usuwamy z niego głąbek) i kroimy na małe kawałeczki.
Tofu rozgniatamy widelcem.
Do miseczki wrzucamy pestki słonecznika, marchew, pomidora, tofu, otręby, natkę oraz oliwę, mieszamy i możemy jeść :)








smacznego chrupania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz