Kolejny przepis na jedno z moich ulubionych dań, czyli paprykę faszerowaną :)
Tym razem zajadałem się papryką faszerowaną pastą z dyni i groszku. PYCHOTA :)
FARSZ, czyli pasta z dyni i groszku
Na początku potrzebujemy (ilości podanych składników wystarczą na faszerowanie 4 połówek papryki, co w moim przypadku oznacza obiad na 4 dni):
- dynię (tak jak w przypadku groszku, dynię obraną ze skórki, bez pestek i pokrojoną w kostkę odmierzamy słoiczkami o pojemności 200 ml; potrzebujemy 2 takie słoiczki z dynią pokrojoną w kostkę)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 10 min., odcedzamy, po wystudzeniu blendujemy i dodajemy:
- pół łyżeczki organicznego cynamonu mielonego
- pół łyżeczki organicznego kminku całego (zmielony w młynku)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- pół łyżeczki organicznego majeranku suszonego
Wszystko dokładnie mieszamy i farsz mamy gotowy :)
FASZEROWANIE PAPRYK
2 papryki czerwone kroimy wzdłuż na pół (tak aby otrzymać łódeczki), usuwamy nasiona i wypełniamy farszem.
Wypełnione farszem połówki papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + górna-dolna grzałka + termoobieg). Pieczemy 30 minut.
Ja na obiadek dostawałem połówkę papryki z dodatkiem 1 łyżeczki organicznej oliwy z oliwek extra virgin.
Papryki przechowujemy w lodówce.
Porcję przed podaniem podgrzewamy w piekarniku, lub wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed podaniem, aby papryka ogrzała się w temp. pokojowej.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz