niedziela, 23 października 2016

Papryka faszerowana pastą z dyni i groszku

Kolejny przepis na jedno z moich ulubionych dań, czyli paprykę faszerowaną :) 
Tym razem zajadałem się papryką faszerowaną pastą z dyni i groszku. PYCHOTA :)


FARSZ, czyli pasta z dyni i groszku 


Na początku potrzebujemy (ilości podanych składników wystarczą na faszerowanie 4 połówek papryki, co w moim przypadku oznacza obiad na 4 dni):


- groszek mrożony (odmierzony słoiczkami o pojemności 200 ml; potrzebujemy 2 takie słoiczki z groszkiem)

- dynię (tak jak w przypadku groszku, dynię obraną ze skórki, bez pestek i pokrojoną w kostkę odmierzamy słoiczkami o pojemności 200 ml; potrzebujemy 2 takie słoiczki z dynią pokrojoną w kostkę)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 10 min., odcedzamy, po wystudzeniu blendujemy i dodajemy:


- pół łyżeczki organicznego cynamonu mielonego

- pół łyżeczki organicznego kminku całego (zmielony w młynku)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- pół łyżeczki organicznego majeranku suszonego 


Wszystko dokładnie mieszamy i farsz mamy gotowy :) 






FASZEROWANIE PAPRYK 



2 papryki czerwone kroimy wzdłuż na pół (tak aby otrzymać łódeczki), usuwamy nasiona i wypełniamy farszem. 
Wypełnione farszem połówki papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 






Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + górna-dolna grzałka + termoobieg). Pieczemy 30 minut. 









Ja na obiadek dostawałem połówkę papryki z dodatkiem 1 łyżeczki organicznej oliwy z oliwek extra virgin. 









Papryki przechowujemy w lodówce. 
Porcję przed podaniem podgrzewamy w piekarniku, lub wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed podaniem, aby papryka ogrzała się w temp. pokojowej. 


SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz