Sezon na dynię w pełni, a że lubię dynię, zajadam się nią teraz do woli :) Pałaszuję kawałki surowej dyni (o czym pisałem TU), a dodatkowo, całkiem niedawno w porze obiadku zajadałem się pyszną zupą dyniową :)
W sezonie na dynię, u nas w domku na parapecie zawsze stoi kilka rodzajów dyni, bo każdy z nas lubi dynię :) Ja z Mamą uwielbiamy chrupać surową dynię, Tata preferuje dynię w postaci zupy :) Zresztą ja dynię uwielbiam w każdej postaci - surową, gotowaną, pieczoną. Jednym słowem, nasza rodzinka to DYNIOŻERCY ;)
Kiedy stragany uginają się pod ciężarem dyń na bazarkach warzywnych, w naszym domu w porze obiadu bardzo często króluje zupa z dynią w roli głównej.
Moje ulubione wersje zupy dyniowej to:
- zupa z dyni i pomidorów z dodatkiem ciecierzycy (przepis znajdziecie TU)
- zupa z dyni z dodatkiem kukurydzy i tofu (TUTAJ znajdziecie przepis), oraz
- zupa z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem świeżego kokosa (TUTAJ jest przepis)
Do tych trzech, dochodzi nowa wersja zupy dyniowej z czerwoną fasolą :)
Do jej przygotowania, na początku potrzebujemy:
- 1 marchew (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę)
- 1 batat (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę)
- kawałek dyni (obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę)
- plaster imbiru (obieramy ze skórki, drobno siekamy)
- ząbek czosnku (rozgniatamy, obieramy ze skórki, drobno siekamy)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- pół łyżeczki organicznego kminku całego (mielimy w młynku)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (do powierzchni warzyw), gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 15 minut).
Kiedy zupa przestygnie, blendujemy ją. Do zblendowanej zupy dodajemy:
- wcześniej ugotowaną fasolę czerwoną w ilości ok. 2 filiżanek (fasolę moczymy w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy ok. 1 godziny, odcedzamy)
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja naprzemiennie jadłem zupkę z dodatkiem 1 łyżeczki organicznej oliwy z oliwek extra virgin/organicznego oleju kokosowego.
porcja zupki z oliwą z oliwek |
porcja zupki z olejem kokosowym |
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz