Dynia to bardzo zdrowy owoc (tak owoc a nie warzywo) dla nas czworonogów, na dodatek bardzo pyszny :)
W tym poście skupiamy się tylko na miąższu dyni (ponieważ tę część dyni wykorzystamy do zupki). O pestkach napiszemy przy innej okazji.
Dynię możemy jeść w postaci surowej, gotowanej lub pieczonej. Możemy jeść zarówno miąższ dyni jak i pestki dyni (oczywiście bez łupinek).
Dynia to bogactwo witamin i składników mineralnych. Dynia to przede wszystkim bogate źródło:
- witaminy C (podnosi odporność organizmu), K i E
- potasu (który reguluje ciśnienie krwi, pracę serce, mięśni i nerwów)
- żelaza (który jest niezbędny dla zdrowia krwi i mięśni)
- magnezu
- manganu
- miedzi
- cynku
- antyoksydantów: beta-karotenu, alfa-karotonu, luteiny, zeaksantyny (które dbają o nasze oczy i wzrok, wykazują działanie antynowotworowe)
- błonnika.
Błonnik zawarty w dyni wspomaga układ trawienny, reguluje pracę jelit, pomaga w leczeniu zaparć i biegunek (w tym celu stosuje się puree z gotowanej lub pieczonej dyni - w zależności od masy czworonoga wystarczy podać ok. 1 łyżki dyniowego puree).
Błonnik zawarty w dyni, która jest niskokaloryczna daje uczucie szybkiej sytości, dlatego też dynia zalecana jest w diecie czworonogów walczących z nadwagą.
Ponieważ dynia w 90% to woda, zaleca się w diecie tych czworonogów, które karmione są karmą przetworzoną i suchą - dynia poprawia stan nawodnienia organizmu.
Najważniejsze zdrowotne właściwości dyni.
Miąższ dyni działa korzystnie na układ trawienny (leczy zaparcia i biegunki), układ moczowy (łagodzi stany zapalne układu moczowego, zapalenia nerek, zapalenia pęcherza moczowego), poprawia stan skóry i sierści, wzmacnia odporność organizmu, zapewnia zdrowe oczy, poprawia wzrok.
Wracamy do przepisu na pyszną zupę krem z dynią w roli głównej :)
Potrzebujemy:
- 1 korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w kostkę)
- 1 marchew (obrać ze skórki, pokroić w kostkę)
- 1 opakowanie pomidorów bez soli TOMATERA PRIMO GUSTO (tu o nich pisaliśmy)
- ćwierć 2,5 kilogramowej dyni (obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka wody
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Po wystudzeniu, zupę blendujemy i dodajemy:
- 1 szklankę ugotowanej cieciorki bio (cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy 60 minut., odcedzamy i dodajemy do zblendowanej zupy).
garnek mojej zupy na kilka dni :) |
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy i podajemy z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (1 łyżka) i dodatkami.
1. Ja w pierwszy dzień, porcję zupy zjadłem z otrębami owsianymi (1 łyżka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz